Mainos

Applen iPad - Mummojen tietokone?

Alkukesän aikana Suomeen rantautuva Applen kohu-uutuus iPad saattaa tuoda tietokoneen käyttäjiksi aivan uudenlaisen kohderyhmän. Toimittaja Jeff Bertolucci kirjoittaa teknologialehti PCWorldissa kuulleensa paljon kommentteja siitä, joissa iPad on mielletty hyväksi laitteeksi ihmisille, joilla ei vielä toistaiseksi ole oikeastaan hajuakaan tietokoneista tai edes kännyköistäkään. Lyhyesti sanoen - iPad mielletään hyväksi koneeksi mummoille ja vaareille.

Vaikka esimerkiksi 90-vuotiaidenkin ikäihmisten keskuudesta tietenkin löytyy innokkaita uutuusteknologian käyttäjiä, on senioreiden keskuudesta paljon ihmisiä, joille tietokoneet näyttäytyvät hieman liian pelottavina. Kännykät puolestaan ovat liian pieniä. Niissä on liikaa pieniä nappuloita, ikoneita ja menuvalikoita.

Bertolucci visioi, että Applen tablet-kone saattaakin olla ihanteellinen laite teknofobiasta kärsiville. Hän luettelelee iPadin eduksi muun muassa, että sitä on helppo pitää käsissä ja että se ei oikeastaan näytä tavalliselta tietokoneelta.

Bertolucci pohtii iPadin muistuttavan senioreille suunniteltuja valtavia television kaukosäätimiä. Kummatkin ovat tietyllä tavalla jumbokokoisia versioita esikuvistaan. iPadiahan on kritisoitu joissakin yhteyksissä ylisuureksi iPodiksi. Lisäksi iPadin kosketusikoneissa ja jumbokaukosäätimen ylisuurissa nappuloissa on tietynlaista samankaltaisuutta. Siihen tosin samankaltaisuudet sitten päättyvätkin.

iPadia mainostetaan sohvasurffailulaitteeksi - laitteeksi joka soveltuu parhaiten käyttäjille, jotka eivät roiku pitkiä aikoja pöydän äärellä. Sen ei ole tarkoitus korvata älypuhelinta, mutta se saattaa täyttää sellaisen markkinaraon, joka vastaa senioreiden tarpeisiin.

iPadin monikosketuskäyttöliittymä ei kuitenkaan välttämättä viehätä kaikenlaisia näppäimistöjä vihaavia ihmisiä. Tutkimusten mukaan vanhemmiten kosketuksen, paineen ja värähtelyn tunteet heikkenevät ihmisillä. Tämä on seikka, joka saattaa haitata ja vähentää kosketusnäyttöön pohjautuvan käyttöliittymän käyttötuntumaa vanhemmilla ikäluokilla.

Osaltaan iPadin suosio ikäihmisten keskuudessa tulee riippumaan siitä, kuinka hyvin se toimii sähköisenä lukulaitteena. PCWorldissa todetaan, että laitteen kirkas näyttö kyllä näyttää kauniilta, mutta se myös luultavasti rasittaa monen kirjatoukan silmiä.

Nähtäväksi jää, haaliiko iPad lähitulevaisuudessa tietotekniikan pariin uusia käyttäjäryhmiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.