Apila-astiasto, Birger Kaipiainen (1915-1988)

Apila -astiasto, 2.9.2004

Birger Kaipiainen loi tämän astiaston muodon Arabialle vuonna 1968 ja monelle se on varmaan tuttu paratiisikuvioisena. Apilat alkoivat sen sijaan kukkia astioiden pinnalla 1970-luvun alkupuolella.

Astiaston muodot ovat tyylikkään selkeät. Kahvikupin reunat ovat suorat ja pohja tasainen. Lautaset taas ovat kauniisti ovaalinmuotoiset ja niissä on leveä reuna, jossa koristelu tulee kauniisti esiin.

Apila on iloinen ja pirteä, se suunniteltiin kakkos-laadun koristeeksi, mikä saattaa olla syynä Kaipiaiselle epätyypilliseen värien vähyyteen. 1970-luvun tyyli on sen sijaan selvästi näkyvissä suurissa kuvioissa.

Birger Kaipiainen on tunnettu runsaista koristeista ja rehevästä värien käytöstä. Rakkaalla lapsella oli monta nimeä, jotka kertovat taiteilijan tyylistä paljon:keramiikan ruhtinas, koristelijoiden kuningas, kukkien mies, osa satua, alati yllättävä, vähiten ikävystyttävä ihminen,hänestä on sanottu. Luulen että hän oli myös hiukan kujeileva, sillä löytyyhän koristeesta se nelilehtinenkin.

Kaipiaisen kuvioaiheet tulivat usein luonnosta ja olivat enimmäkseen varsin runsaita -kukkia ja lintuja sekä öisen metsän hämyä. Apila on pirteydessään ja vaaleudessaan tästä poikkeus.

  • Toimittaja Hanna Sumari
  • Lähde: Hannele Nyman, Astian tuntija 3/2000
  • Kuvauksen astiat: Antiikkiliike Vanhaa ja kaunista, Helsinki 09-135 2993
  • Pöytä: Baltasar, Helsinki 09-687 7050

(t.i.l.a. osa 1, 2.9.2004)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja