Apec sopi kaupan vapauttamisesta

Aasian ja Tyynenmeren alueen taloudellisen yhteistyöjärjestön Apecin johtajat sopivat, että jäsenmaat ryhtyvät purkamaan jäljellä olevia kaupan esteitä ensi vuoden alusta. Filippiineille yksipäiväiseen vuosittaiseen huippukokoukseen kokoontuneet 18 maan johtajat päättivät myös hyväksyä Vietnamin ja Perun Apecin jäseniksi vuonna 1998.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton sai kokouksessa yllättäen tukea esitykselleen, jonka mukaan tietokone- ja televiestintäalan kauppaa tulisi vapauttaa tuntuvasti vuoteen 2000 mennessä. Joukko Apecin jäsenmaita on Malesian johdolla vastustanut esitystä sen tiukan takarajan vuoksi. Takaraja kuitenkin mainitaan kokousasiakirjassa sillä varauksella, että asiasta on neuvoteltava "joustavasti".

Clinton ilmaisi erityisen tyytyväisyytensä tietotekniikka-esityksensä saamasta vastaanotosta.
-Nämä tuotteet merkitsevät 21. vuosisadalle samaa kuin rauta- ja maantiet 20. vuosisadalle, Clinton lisäsi.

Malesian pääministeri Mahathir Mohamad antoi kuitenkin viitteen siitä, kuinka vapaasti sopimustekstiä voidaan tulkita.
-Se ei ole sitova, mikä tarkoittaa, että sen toteutuminen riippuu kyseisten maiden kyvystä avata markkinoitaan, Mahathir sanoi.

Clintonin tulkinnan mukaan sopimus tarkoittaa, että "monien tietokoneiden, puolijohteiden ja televiestintäteknisten tuotteiden tullit ovat nollatasolla vuoteen 2000 mennessä". Clintonille huippukokous oli menestys. Eilen hän sopi epävirallisessa tapaamisessa Kiinan presidentin Jiang Zeminin kanssa vastavuoroisista valtiovierailuista. Sopimus merkitsee seitsemän vuotta kestäneen pakkaskauden sulamista Yhdysvaltain ja Kiinan suhteissa.

Kiina vahvisti ottaneensa vastaan Yhdysvaltain ehdotuksen, jonka mukaan maat sitoutuisivat olemaan tähtäämättä ydinaseillaan toisiaan. Kiinalaisten mukaan sopimuksessa tulisi sitoutua myös olemaan tekemättä ensi-iskua ydinaseilla toisen alueelle. Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se voi suostua tähän. Kaupan vapauttamiseen tähtäävänä toimena Kiina ilmoitti huippukokouksessa laskevansa tuontitullinsa 23 prosentista 15 prosenttiin vuoteen 2000 mennessä.

Apec-maat ovat sitoutuneet keskinäisen kauppansa vapauttamiseen niin, että teollisuusmaat luopuvat kaupan esteistä vuoteen 2010 ja kehitysmaat vuoteen 2020 mennessä. Apecin 18 jäsenmaassa asuu yli puolet maailman väestöstä ja sen osuus maailman bruttokansantuotteesta on noin 55 prosenttia. Apec hallitsee yli puolta maailmankaupasta.
(STT-AFP-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat