Mainos

Apec pohtii rahoitusmarkkinoita

Aasian ja Tyynenmeren maiden taloudellisen yhteistyöjärjestön Apecin kaksipäiväinen huippukokous pohtii kaupan esteiden poistamista ja kansainvälisen rahoitusjärjestelmän uudistamista. Kokous alkoi sunnuntaina Aucklandissa Uudessa-Seelannissa.
Apecin 21 jäsenmaan osuus maailmankaupasta on lähes puolet. Noiden maiden valtionpäämiehet ja pääministerit keskustelevat perusperiaatteista, joista on tarkoitus sopia Maailman kauppajärjestön WTO:n marraskuussa alkavissa neuvotteluissa. Kokous julkistaa tavoitteensa päätöslauselmassa maanantaina. Uutistoimisto Reutersin käsiinsä saaman luonnoksen mukaan siinä tähdennetään rahoitusmarkkinoiden uudistamista kilpailun ja vaurauden lisäämiseksi.

Päätöslauselmaluonnoksessa todetaan Aasian selvinneen talouslamastaan ja painotetaan, että rahoitusmarkkinoiden läpinäkyvyyttä ja sääntelyä on vauhditettava. Apec-maat antavat tukensa WTO:n neuvotteluille ja kehottavat hallituksia poistamaan maataloustuotteiden vientituen. Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton sanoi, että Apec-maiden tulisi johtaa maailmanmarkkinoiden avautumisessa. Markkinoista tulisi Clintonin mielestä tehdä oikeudenmukaisemmat.

Meksikon presidentti Ernesto Zedillon mielestä Apec-maiden tulisi toimia yhdessä seuraavalla WTO:n neuvottelukierroksella. Apecin edustajat tapasivat myös alueen liike-elämän edustajia, jotka kuukausi sitten sanoivat Aasian ja Tyynenmeren alueen maiden talouksien lähestyvän liian hitaasti tavoitettaan kaupan esteiden poistamiseksi. Apecin teollisuusmaiden tavoite on poistaa ne vuoteen 2010 mennessä ja kehitysmaiden vuoteen 2020 mennessä.
(STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.