Mainos

Apec-maiden johtajat tyynnyttelevät kriisitunnelmia

Aasian ja Tyynenmeren maiden yhteistyöfoorumin Apecin johtajat pyrkivät hälventämään pelkoja siitä, että alueen taloudellinen kasvu olisi järjestelmällisesti uhattuna. Apec avasi tänään huippukokouksensa Vancouverissa Kanadassa päättäväisissä tunnelmissa.

Japanin pääministeri Ryutaro Hashimoto painotti saapuessaan kokoukseen, että Japanin ongelmat ovat aivan toista luokkaa kuin esimerkiksi Kaakkois-Aasian maiden valuuttamarkkinoita kohdanneet heilahtelut. Japanin vanhin ja neljänneksi suurin pörssivälitysyhtiö lopetti toimintansa tänään.

Hashimoto huomautti, että Japani pystyy hoitamaan rahamarkkinavaikeutensa itse. Näin hän halusi vetää selvän rajalinjan Japanin ja toisaalta esimerkiksi Thaimaan ja Etelä-Korean väliin. Jälkimmäiset ovat joutuneet turvautumaan Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n apuun. Apec etsii huippukokouksessa joka tapauksessa keinoja Aasian talouskriisin ratkaisuun.

Clinton haluaa yhteistyötä Aasian kanssa

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton peräänkuulutti kokouksen aattona luottamusta Aasian tulevaisuuteen. Clintonin mielestä Yhdysvaltain ja Aasian täytyy tulevaisuudessa tehdä tiiviimpää yhteistyötä.
- Yksi tärkeimmistä päämääristämme on Aasian talouden vahvistaminen ja vakauttaminen, jotta taloutemme pysyvät oikealla tiellä, Clinton muotoili.

Clinton vakuutti luottavansa myös Etelä-Korean kehitykseen, vaikka maa hakikin juuri perjantaina apua taloutensa ongelmiin Kansainväliseltä valuuttarahastolta.
-En näe mitään syytä, miksei Etelä-Korean talouskehitykseen voisi pitkällä aikavälillä luottaa, uskoi Clinton.

Clinton aikoo alkuviikosta jatkaa yksityisiä keskusteluja muun muassa Kiinan presidentin ja Japanin pääministerin kanssa. Lauantaina Apec-kokouksesta saatiin myönteisiä viestejä, kun ministerit kertoivat sopimuksesta, jonka mukaan joidenkin kaupan alojen esteitä aiotaan purkaa. Japanilaisen pörssivälitysyhtiön toiminnan loppumisen pelätään kuitenkin vaikuttavan laajemminkin Aasian maiden talouteen.

Apec on Kanadassa koolla viidennessä vuosikokouksessaan. Virallinen osuus on kaksipäiväinen.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.