Apec-kokous: Vientituki poistettava

Aasian ja Tyynenmeren maiden yhteistyöjärjestön Apecin huippukokous vaati päätöspäivänään tänään maatalous- ja teollisuustuotteiden sekä palvelujen vientitukien poistamista. Apecin mukaan tuet lisäävät tehottomuutta ja ylituotantoa. Vaatimus esitetään Maailman kauppajärjestölle WTO:lle marraskuussa, kun WTO ryhtyy vuosikokouksessaan Yhdysvalloissa valmistelemaan uutta maailmankaupan vapauttamiseen tähtäävää neuvottelukierrosta.

Vaatimus tulee saamaan voimakasta vastustusta mm. EU:lta.
-Tämä on yhteinen kantamme Seattlen neuvotteluissa. Yhdysvaltain presidentillä on nyt Apec-maiden yhteinen näkemys, jonka mukaan maat haluavat tehokkaita neuvotteluja, jotka pitää saattaa loppuun kolmessa vuodessa. Lisäksi maat ovat yksimielisiä siitä, minkälaisia tuloksia haluamme kokoukselta, sanoi Apecin huippukokouksen isäntämaan, Uuden-Seelannin, pääministeri Jenny Shipley kokouksen päätteeksi.

Apecin johtajat vahvistivat päätöslauselmassaan olevansa yhä sitoutuneita saavuttamaan teollisuusmaiden kohdalla vapaakaupan tavaroiden ja investointien osalta vuoteen 2010 mennessä ja kehitysmaiden kohdalla 10 vuotta myöhemmin.

Apec-maiden kauppa vastaa noin 45 prosenttia koko maailmankaupasta. Samalla he vaativat pikaisia tuloksia Kiinan kanssa käytävissä WTO:n jäsenyysneuvotteluissa.

Itä-Timor varjosti

Kaksipäiväistä huippukokousta varjostivat tapahtumat Itä-Timorissa. Shipleyn mukaan Apec-maiden johtajat pitivät kiihkeitä epävirallisia neuvotteluja tilanteesta ja auttoivat osaltaan taivuttamaan Indonesiaa hyväksymään kansainväliset rauhanturvaajat levottomuusalueelle.

Indonesian presidentti B.J. Habibie taipui vihdoin eilen valtavan kansainvälisen ja alueellisen painostuksen alaisena hyväksymään YK:n rauhanturvaajien tulon Itä-Timoriin rauhoittamaan saarella riehuvia väkivaltaisuuksia.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton johti Indonesian vastaista tunnelmaa syyttäen maan asevoimia viattomien itätimorilaisten surmaamisesta. Samalla hän varoitti, että Indonesia joutuu maksamaan kalliisti, jos se ei muuta politiikkaansa.

Kiina ja USA yhä erimielisiä

Yhdysvallat ja Kiina eivät onnistuneet ratkomaan erimielisyyksiään Kiinan WTO-jäsenyydestä kaksi päivää kestäneiden kauppaneuvottelujen jälkeen. Neuvotteluja käytiin Apecin huippukokouksen yhteydessä.

Amerikkalaisviranomaisten mukaan ratkaisun löytyminen lähitulevaisuudessa on kuitenkin mahdollista. Neuvottelujen alkamisesta päättivät presidentit Clinton ja Jiang Zemin lauantaina. Virkamiestason keskusteluissa ei kuitenkaan päästy tuloksiin, vaikka neuvotteluja käytiin Valkoisen talon edustajan mukaan "myönteisessä ja rakentavassa hengessä".

Kiina keskeytti WTO-neuvottelut toukokuussa sen jälkeen, kun sotilasliitto Nato oli pommittanut sen lähetystöä Jugoslaviassa.
(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat