Apec: Kioton sopimus ei riitä

Kasvihuonekaasujen päästöjä rajoittava Kioton sopimus umpeutuu vuonna 2012, jota Yhdysvallat ja Australia eivät ole ratifioineet.

Aasian ja Tyynenmeren maiden talousliitto Apec sanoo, että ilmastonmuutosta täytyy vastustaa menemällä Kioton sopimusta pidemmälle.

Apec-maiden ulkoministerit antoivat Australiassa pitämänsä kokouksen päätteeksi julkilausuman, jossa kaivataan voimakasta ja varhaista puuttumista ongelmaan tavoilla, jotka eivät vahingoita talouskasvua.

- Olemme yhtä mieltä siitä, että tarvitaan Kioton sopimusta pidemmälle menevä kehys, joka toteutetaan YK:n alaisuudessa, lausunnossa todettiin.

Australian valtionvarainministeri Peter Costello piti julkilausumaa merkittävänä läpimurtona. Erityisen rohkaisevana hän piti sitä, että Kiina oli ensimmäistä kertaa sanonut kannattavansa päästökauppaa ja muita markkinatalouteen perustuvia ratkaisumalleja.

Kolmasosa maailman väestöstä asuu Apec-maissa, joten niiden suhtautumisella ilmastonmuutokseen on suurta merkitystä.

Kasvihuonekaasujen päästöjä rajoittava Kioton sopimus umpeutuu vuonna 2012. Merkittävät Apec-maat Yhdysvallat ja Australia eivät ole ratifioineet sopimusta.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat