Mainos

Anttilan mietintö läpi EU:ssa

Euroopan parlamentti hyväksyi eilen Sirkka-Liisa Anttilan mietinnön arktisten alueiden maataloutta koskevasta strategiasta. Strasbourgissa koolla ollut parlamentti hyväksyi mietinnön lähes yksimielisesti.

Kyseessä on oma-aloitemietintö, minkä vuoksi EU:n komission on laadittava asiasta vastaus, jossa otetaan kantaa siihen, ovatko raportissa esitetyt ongelmat olemassa ja ovatko ne ratkaistavissa Anttilan ehdottamalla tavalla.

-Komission vastaus antaa uusia mahdollisuuksia EU:n maatalouspolitiikan muuttamiseksi niin, että se ottaa paremmin huomioon myös arktisten olosuhteiden tarpeet, Anttila perustelee. Anttilan mukaan mietintö ottaa ensimmäistä kertaa lähtökohdaksi mitattavissa olevat luonnonolosuhde-erot. Anttila on jakanut EU:n arktisiin alueisiin lämpötilan ja lyhyen kasvukauden perusteella.

Anttila katsoo että alueille joissa vuosittainen lämpötilasumma jää alle 1300 celsius-asteen, tulee saada poikkeusjärjestelyjä. Anttila ehdottaa EU:n jakamista erilaisiin vyöhykkeisiin. Kun Keski-Euroopassa lämpötilasumma on noin 2000 astetta vuodessa, Suomi, Tukholman pohjoispuolinen Ruotsi ja mm. Skotlanti jäävät alle 1300 asteen. Anttilan mukaan lämpötilasumma osoittaa maatalouden tuotantoedellytysten asteittaisen heikkenemisen siirryttäessä etelästä pohjoiseen. Viljeltävien kasvien valikoima supistuu olennaisesti arktisille alueille siirryttäessä. Samalla kasvavat tuotantokustannukset.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.