Mainos

Anttila: Suomen tilanne ymmärretään EU:ssa

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.)

EU-maiden maatalousministerien odotetaan pääsevän tänään yhteisymmärrykseen maatalouspolitiikan nykyaikaistamisesta. Ministerit käsittelevät komission toukokuussa esittämää ehdotusta Brysselissä iltapäivällä.

Brysselissä päätetään EU:n maatalouspolitiikan muutoksista pitkälle tulevaisuuteen.

Keskeiset kysymykset koskevat tilatukijärjestelmän yksinkertaistamista, markkinatukien mukauttamista sekä maatalouden uusia mahdollisuuksia ja uhkia.

Kokous asettaa suuren haasteen maa- ja metsätalousministeri Suomen neuvottelijoille.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila lähtee neuvotteluihin valoisin mielin, mutta muistuttaa, että taistelu tulee olemaan tiukka. EU:n yhteisen maatalouspolitiikan periaate on, että tuotannon ja tuen yhteys katkaistaan toisistaan. Huomenta Suomen lentokentältä tavoittama Anttila aikoo kuitenkin puolustaa tukia loppuun saakka.

- Suomi on maailman pohjoisin maa, jossa maataloutta harjoitetaan. Meille tuotantoon liittyvä tuki on äärettömän tärkeä. Kun markkinoilta saatavalla hinnalla ei kyetä kattamaan tuotannon kustannuksia, niin silloin tuen ja tuotannon yhteys pitää tuotantoa yllä. Jos kytkentää ei ole, viljelijä viljelee kasvinviljelytuotteita, joista saa saman tuloksen paljon helpommalla työllä.

Tuotannon ja tuen yhteyden lopettaminen saattaa siis monella tilalla tarkoittaa tuotantoeläimistä luopumista. Anttila ymmärtää tuottajien huolen. Takana on raskas vuosi - kustannusten nousu on jatkunut, eikä sitä ole kyetty saamaan tuottajahintoihin.

- Tuotanto on tällä hetkellä kannattamatonta, kun ei ole tehty mitään terveystarkastusta. Meidän täytyy saada maataloustuotanto kannattavaksi Suomessa, joten tuotteille pitää löytää parempi hinta markkinoilla.

"Suomen tilanne ymmärretään EU:ssa"

Kysymys on EU.n asetuksiin tulevista järjestelyistä, joten luvassa on vaikeammat neuvottelut kuin 141-ratkaisun yhteydessä. 141-ratkaisu tehtiin suoraan komission ja komissaarin kanssa, mutta nyt tarvitaan kaikkien 26 maan tuki ja hyväksyntä.

Anttilan mukaan ratkaisevaa on se, mitä komissaari ja puheenjohtaja Suomelle ehdottavat. Hän uskoo, että EU:ssa ymmärretään Suomen tilanne.

- 141-ratkaisusta voidaan olla mitä mieltä tahansa, mutta siinäkin komissaari tuli Suomea erittäin mittavasti vastaan. Sika- ja siipikarjatuotannossa meillä on isot haasteet vuodesta 2011 eteenpäin, mutta siihen me olemme osasyyllisiä itsekin. Meillä on ylituotantoa, jota rokotetaan vähitellen tukien ja tuotannon irrottamiseen.

Hornborg: Maataloustukijärjestelmä on korttitalo

MTK:n puheenjohtaja Michael Hornborg muistuttaa, että tämän viikon päätökset voivat olla tärkeimpiä päätöksiä Suomen maatalouden kannalta sitten EU.hun liittymisen.

- Brysselissä neuvottelevat virkamiehet tietävät Suomen tilanteen, myös komissaari on käynyt suomalaisilla tiloilla. Lobbaustaustan pitäisi ainakin olla kunnossa.

Hornborg vertaa Suomen maataloustukijärjestelmää korttitaloon.

- Valitettavasti tämä terveystarkastus tietyillä sektoreilla on nyt niin, että jos yhtä korttia vedetään, rasahtaa koko talo.

Hornborgin mukaan Suomen kaltaisissä ääriolosuhteissa tarvitaan kannustava elementti.

- Tuotantoon sidottu tuki kannustaa tuottamaan, ja näen, että se on ainut oikea vaihtoehto Suomelle. Muissa maissa viljelykasvivaihtoehtoja voi olla enemmän.

Varsinaisia päätöksiä odotetaan saatavan ylihuomiseen mennessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.