Mainos

Anttila: Suomen harkittava EU-puolustusta ja Natoa

Vihreän liiton varapuheenjohtajan, kansanedustaja Ulla Anttilan mielestä Suomen on harkittava EU:n puolustukseen osallistumista ja Nato-jäsenyyttä.

Anttilan mukaan EU:n puolustusyhteistyön syventyessä Suomi ei pystyisi olemaan mukana sen ytimessä ilman Nato-jäsenyyttä. -Tulevaisuudessa mahdollisen liittoutumisen EU:n yhteiseen puolustukseen ja Natoon on perustuttava kokonaisharkintaan siitä, millä tavoin Suomi parhaiten edistää oman alueensa sekä Euroopan laajempaa vakautta, Anttila sanoi lauantaina Maltalla Euroopan vihreiden kokouksessa.

Anttilan mielestä EU:n puolustusulottuvuutta ei pidä kehittää yhteisen puolustuksen suuntaan ilman takuita, että EU pystyy nykyistä yhtenäisempään ja tehokkaampaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. -Suomen hallituksen päätös pyrkiä turvaamaan sotilaallisesti liittoutumattomien maiden asema ja valinnanvapaus on sinänsä oikea.

Anttila muistutti, että Suomen puolueettomuushistoria kylmän sodan aikana kytkeytyi suomettumiseen. Hänen mielestään suomettumisperinne jatkuu Suomen nykyisessä ulkopolitiikassa. Suomi ei halunnut ennakkoon ottaa voimakasta kantaa sotaan Irakia vastaan, vaikka EU-maista Ranska, Saksa ja Belgia näin tekivät.

Anttila arvioi, että liittoutumattomuuden merkitys kansainvälisessä politiikassa on vähentynyt kylmän sodan jälkeen. Hänen mielestään Suomen kantaaottamattomuus konflikteihin saattaa nakertaa uskottavuutta. Konfliktienvälittäjäaseman kannalta Suomen ei ole Anttilan mielestä välttämätöntä säilyttää asemaansa sotilaallisesti liittoutumattomana maana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.