Mainos

Anttila: Maatalouden vaikeudet pitää dokumentoida

Maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan mukaan 141-kilpailutuki säilyy niin pitkään kuin suomalaiset voivat osoittaa maatalouden olevan vaikeampaa täällä kuin muualla. EU:n maatalouskomissaari katsoo, että tuki myönnettiin Suomelle 13 vuotta sitten väliaikaiseen tarkoitukseen.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila on toiveikas Etelä-Suomen maataloustukien säilymisen puolesta. Anttila sanoo MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että viimeisin neuvottelukierros oli aiempiin verrattuna hyvä.

- Kolme kysymystä on enää auki: tuen taso, mahdollinen aleneminen ja sen kesto. Nyt toimitaan sen mukaan, mitä komissaarin kanssa eilen sovimme, ja toivon asiassa neuvottelurauhaa. Suomessa on esitetty mielipiteitä, joista komissaari on pahoittanut mielensä, mutta meidän suhteemme ovat kunnossa, Anttila sanoo.

Maatalouskomissaari Mariann Fischer Boel pitää kiinni näkemyksestä, jonka mukaan Etelä-Suomen tuki on väliaikainen. Siitä sovittiin alun perin Suomen maatalouden sopeuttamiseksi EU:hun, mutta siitä on kulunut jo 13 vuotta.

- Komissaarin kanta pitää edelleen sisällään sen tulkinnan, että jos meillä on vakavia vaikeuksia, me saamme kilpailutukea. Kilpailukykyhaitta verrattuna esimerkiksi Ruotsiin on numeroin osoitettavissa. Niin kauan kuin me pystymme dokumentoimaan maatalouden vakavia vaikeuksia, niin tätä artiklaa pitää voida käyttää, Anttila sanoo.

Fischer Boel kiinnitti huomiota siihen, ettei esimerkiksi Viro saanut unioniin liittyessään oikeutta lisätukiin. Anttilan mukaan uudet jäsenmaat saavat päin vastoin tukensa asteittain nousevina. Ruotsi puolestaan on ollut huolissaan tuen vaikutuksesta kilpailuun.

Kummastusta on herättänyt myös tilanne, jossa Suomi haluaa listata itsensä EU:n viinintuottajamaaksi samaan aikaan, kun se hakee vakavien vaikeuksien tukea.

- Viinialueen statusta on suunniteltu kokeiluluontoisesti Ahvenanmaalle, rypäleiden kasvatus ja siitä viininvalmistus. Se liittyy pitkälti maakuntamatkailuun ja turismiin. Siinä ei ole manner-Suomesta kysymys, Anttila sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.