Anttila: Kansa voi päättää GMO-kasvien viljelystä

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila pitää erittäin merkittävänä EU:n komission heinäkuun puolivälissä tekemää periaatelinjausta, jonka mukaan jäsenmaat saavat oikeuden itse päättää GMO-kasvilajikkeiden viljelystä tai viljelemättömyydestä.

- Komissio toteutti näin Suomen hallituksen tavoitteen kansallisen päätösvallan lisäämisestä. Tämä on erittäin merkittävä päätös koko suomalaisen ruoan tulevaisuudelle, Anttila sanoo.

Hallitus vaati vuonna 2009, että jäsenvaltioilla tulisi olla oikeus päättää kansallisesti GMO-kasvien viljelystä.

- Se on ainoa kestävä tapa toimia erittäin herkässä ja vaativassa asiassa, painottaa Anttila.

Anttilan mukaan seuraavaksi tarvitaan laajaa kansalaiskeskustelua asiasta.

- Siinä aion omalta osaltani aktiivinen keskustelun käynnistäjä esimerkiksi laajan seminaarin muodossa.

Avainasemassa suomalaiset kuluttajat

Suomalaisen ruoan tulevaisuuden kannalta ratkaisevassa asemassa ovat Anttilan mielestä kuluttajat omilla ruokavalinnoillaan.

- Suomessa ei ole omaa elintarviketuotantoa ilman omien kuluttajien vahvaa luottamusta. Samoin tuottajilla pitää aina olla oikeus itse päättää mitä viljelee. Ketään ei voi pakottaa viljelemään GMO-kasveja, Anttila täsmentää.

EU hyväksyy jatkossakin unionin alueella viljelyluvan saavat GMO-lajikkeet tarkan tutkinnan ja selvityksen jälkeen.

Tällä hetkellä ei edes jalostuksessa ole sellaisia GMO-ruokakasvilajikkeita, joita voitaisiin Suomessa viljellä. Vain yksi Ruotsissa jalostettu GMO-tärkkelysperuna on koeviljelyssä kahdella paikkakunnalla yhden hehtaarin alueilla. Kokeilua tekee saksalainen yritys tärkkelystuotannon jalostustarpeisiinsa Suomessa.

Anttila: Suomalaiset päättävät tulevaisuutensa

Suomalaisilla on ministeri Anttilan mukaan nyt mahdollisuus itse päättää ruokatuotantonsa tulevaisuuden vahvuuksista.

- Itse pidän tärkeimpinä maailman puhtainta maaperää - peltojamme raskasmetalleilla mitattuna, salmonellasta ja eläintaudeista vapaata tuotantoa sekä eettistä ja kestävää kotieläintuotantoa.

Anttila lisää Suomen ruokatuotannon tulevaisuuden ehtoihin myös sen, että alan on läpäistävä korkeat ympäristönsuojeluvaatimukset.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat