Mainos

Anttila iloitsee komission maatalousesityksestä

Ministeri Sirkka-Liisa Anttila on hyvin tyytyväinen EU-komission antamaan esitykseen maatalouspolitiikan uudistamisesta. Anttila kiittelee vuolaasti sitä, miten maatalouskomissaari Dacian Ciolos on huomioinut kaikkien EU-maiden tarpeet. Myös Suomelle tärkeät asiat on kirjattu.

- Mahdollisuuksien ikkuna on auki. Tämä avaa hyvät mahdollisuudet Suomen neuvotteluille, Anttila myhäilee.

Suomen kannalta kaikkein tärkeintä paperissa on se, että komissio haluaa jatkaa viljelyä kaikkialla EU:n alueella ja kaiken kokoisilla tiloilla. Tähän halutaan myös antaa tukea. Suomelle tärkeä luonnonhaittakorvaus säilyy, samoin mahdollisuus maksaa viljelijöille lisää tätä tukea Suomen valtiolta. Tuotantosidonnaista tukeakaan ei haluta kokonaan lopettaa, kuten aiemmin on kaavailtu. Anttila on tyytyväinen myös siitä, että hänelle itselleen erittäin tärkeä asia, lähiruoka, on niin ikään mukana.

Anttila kuitenkin muistuttaa, että tästä esityksestä puuttuvat vielä eurot kokonaan. Niistä saadaan esitys kesällä, ja sitten käynnistyvät varsinaiset neuvottelut jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin kesken. Uudistuksen on määrä astua voimaan vuonna 2014.

Anttila ei komppaa MTK:n kritiikkiä

MTK kritisoi sitä, että komissio "vihertää" maatalouspolitiikkaa. MTK:n mukaan ympäritöstä huolehtiminen voi tulla viljelijöille kalliiksi.

Anttila kuitenkin muistuttaa, että ympäristönäkökulma on jo nyt osa Suomen maatalouspolitiikkaa, ja EU-komissiosta on saatu kiitosta nimen omaan Suomen tavasta toteuttaa tätä. Suomi aikookin esittää komissiolle lisää omia ajatuksia siitä, miten ympäristötietoisuus voitaisiin huomioida nykyistä paremmin EU:n maatalouspolitiikassa. EU:ssa on tähän kovasti halua, koska "viherryttämisen" uskotaan lisäävän maataloustuen hyväksyntää.

Kaikissa EU-maissa ei tulla käyttämään samoja "viherryttämiskeinoja". Anttila ideoi, että Suomessa ja muissakin Itämeren valtioissa voitaisiin keskittyä Itämeren puhtautta edistäviin toimiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.