Anttila haluaa porrastettua tukea pohjoiselle maataloudelle

EU:n maatalouden tuki on porrastettava lämpötilasummien mukaan, jotta Suomen huonommat kasvuolosuhteet saadaan korvattua, vaatii EU-parlamentaarikko Sirkka-Liisa Anttila. Hän laatii asiasta raporttia EU-parlamentille.

Raisiossa puhunut Anttila totesi, että satotaso hehtaaria kohti alenee keskimäärin 400 - 500 kiloa jokaista lämpösumman sataa astetta kohti. Keski-Euroopan keskimääräinen lämpösumma on 2 000 astetta, Suomessa vastaava luku on 600 - 1 300. Kustannuksia nostavat myös lyhyt kylvö- ja sadonkorjuuaika sekä viljan kuivatuskustannukset. sirkka-Liisa Anttila aikoo raportissaan ehdottaa, että pohjoista tukea pitäisi maksaa alueilla, jossa lämpösumma jää alle 1 300 asteen. Näitä ovat koko Suomi, Viron pohjoisosa, Tukholman pohjoispuolinen Ruotsi ja Skotlannin pohjoisosat. Myös eräät Alppien rinteet pääsisivät mukaan.

Anttilan raporttia käsitellään syyskuussa EU-parlamentin maatalousvaliokunnassa. Kyseessä on ensimmäinen parlamentin käsittelyyn tuleva raportti, joka käsittelee Suomen maatalouden olosuhteita.

Lue myös:

    Uusimmat