Anttila aloittaa neuvottelut 141-maataloustuen kohtalosta

Etelä-Suomen kansallista maataloustukea koskevista 141-tukea koskevista neuvotteluista odotetaan vaikeita.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) pyrkii pääsemään kesäkuun aikana mahdollisimman pitkälle Etelä-Suomen kansallisen maataloustuen jatkamista koskevissa neuvotteluissa. Toiveena on, että Suomen hallitus voisi jättää hakemuksen asiasta ennen elokuussa pidettäviä EU:n kesälomia. Se edellyttää, että tuesta päästään ensin poliittiseen sopimukseen.

Anttila matkusti tänään Brysseliin yhdessä edeltäjänsä Juha Korkeaojan (kesk.) kanssa. Ministeriä oli saattamassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla joukko viljelijöitä ja MTK:n toimihenkilöitä. Anttila tapaa huomenna maatalouskomissaari Mariann Fischer Boelin.

Anttila vakuutti viljelijöille lähtevänsä liikkeelle asiapohjalta ja tekevänsä parhaansa. Ministerin mukaan eduskuntaryhmien ja hallitusohjelman korostama Etelä-Suomen tuki on kansallinen kysymys. Korttitalo ei hänen mukaansa pysy kasassa ilman sitä.

Viestikapulaa siirtämään lähtenyt Korkeaoja arveli neuvottelujen olevan vaikeita, vaikka asetelma on aiempaa selväpiirteisempi. Neljä vuotta sitten oli koko tukijärjestelmä auki, nyt on kyseessä vain "vakavien vaikeuksien" vuoksi maksettava kansallinen 141-tuki.

- Komission asenne on edelleen sama. He katsovat, että toistakymmentä vuotta maksettu Suomen liittymissopimuksen artiklaan 141 perustuva tuki on vain siirtymäkauden tuki.

- Nyt ei ole myöskään käyttämättömiä työkaluja. Aiemmin oli mahdollista siirtää 141-muotoisia tukia luonnonhaittakorvausten puolelle ja tehdä muita järjestelyjä.

Tukipolitiikkaan pitkäjänteisyyttä

Ministeri sai evääksi ruisleipää, voita ja MTK:n 141-tukea koskevat tavoitteet. MTK:n puheenjohtaja Michael Hornborg korosti, että tuen maksu on turvattava ainakin vuoden 2014 loppuun saakka. Se on tärkeää, jotta viljelijät voisivat kehittää yritystensä kannattavuutta pitkäjänteisesti.

MTK haluaa lisäksi, että Etelä-Suomen kansallinen tuki on jatkossakin sidottu tuotantoon. Myös aloitustuki ja investointituet ovat tarpeen. Eteläisen AB-alueen tukitasoja pitäisi nostaa siten, että jyrkät erot AB- ja C-alueiden välillä tasoittuvat.

Lisäksi tuoteryhmittäisiin kokonaistukivaltuuksiin halutaan korotus, joka turvaa tuen reaalisen arvon säilymisen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat