Mainos

Antti Rinteen nettikolumni: Vaihtoehtoina pakkolait tai palkkamaltti

Suomen hallitus on itsepäisellä toiminnallaan ajanut maan työmarkkinat umpikujaan. Solmu on kuitenkin mahdollista avata. Ratkaisu löytyy pakkolaeista, kirjoittaa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Perustuslaillisesti epävarmat pakkolait tuottavat rauhattomuutta suomalaisille työmarkkinoille. Pakkolakeja järkevämpi vaihtoehto hallitukselta olisi nyt laittaa kaikki paukut pitkän ja maltillisen työmarkkinaratkaisun synnyttämiseksi.

Maltillinen palkkaratkaisu loisi suomalaisille palkansaajille ja yrityksille vakaita tulevaisuudennäkymiä vuosiksi eteenpäin. Palkkamaltin ensisijaisuutta kilpailukyvyn ylläpitämiseksi on korostanut myös taloustieteen professori Sixten Korkman ja useat muut talousasiantuntijat.

Pakkolaeista pitäisi luopua

Ratkaisun syntyminen edellyttäisi suomalaisten palkkoja leikkaavista pakkolaeista luopumista. Pakkolait ovat viime kuukausina olleet kuin synkkä pilvi työmarkkinaneuvotteluiden yllä. Palkansaajapuolen on ollut vaikea lähentyä hallitusta, sillä luottamus hallitusta kohtaan on ollut kortilla.

Lisäksi hyväkään tarjous palkansaajien puolelta ei ole kelvannut, sillä pakkolakipaketti on työnantajien näkökulmasta houkuttavampi vaihtoehto. Palkansaajien syyllistäminen vaikeutuneesta tilanteesta ei edesauta ratkaisun löytämistä.

Hallitus pelaakin suomalaisilla työmarkkinoilla nyt upporikasta ja rutiköyhää. Hallitus luottaa siihen, että pakkolait leikkaavat työvoimakustannuksia ja että viime vuosien palkkamaltti jatkuu ikään kuin automaattisesti. Näin ei tietenkään ole.

Hallituksen näkökulmasta se huonoinkin vaihtoehto voi realisoitua: Pakkolait törmäävät perustuslakiin ja samalla niiden eteenpäin vieminen etäännyttää palkansaajapuolta hallituksesta entisestään.

Ja vaikka pakkolait läpäisisivätkin perustuslakiseulan, niillä tavoiteltu kilpailukykyhyöty voidaan menettää liittokierroksella palkankorotusvaatimuksina. Vaihtoehtoja näyttäisikin olevan kaksi: Riskialttiit pakkolait tai palkkamaltti. Molempien tavoitteleminen samanaikaisesti vaikuttaa ainakin tällä hetkellä mahdottomalta yhtälöltä.

"Hallitus pitää kiinni sanelusta ja pakottamisesta"

SDP on jo kesästä lähtien tarjonnut hallitukselle vaihtoehtoja ja auttavaa kättä sopimuksen synnyttämiseksi. Tähän tarjoukseen hallitus ei ole tarttunut, vaan se on itsepäisesti pitänyt kiinni sanelusta ja pakottamisesta.

Mikäli tilannetta ei nyt rauhoiteta, vaarana on pitkittynyt työmarkkinakriisi. Sen tien päässä ei odota mitään hyvää meille suomalaisille. Toivottavasti hallitus ymmärtää tämän ja antaa sopimiselle vielä mahdollisuuden. 

Osapuolet on kutsuttava takaisin neuvottelupöytään ja prosessia on vietävä puolueettomasti eteenpäin. Umpisolmu on mahdollista avata, mutta se edellyttää hallitukselta uudenlaista lähestymiskulmaa. Ensimmäinen ja samalla se tärkein askel olisi pakkolaeista luopuminen. Hallituksen uuteen epäonnistumiseen Suomella ei ole varaa. 

Kirjoittaja Antti Rinne on oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.