Mainos

Antti Rinteen nettikolumni: Trumpin ilmastopolitiikka on itsekästä ja tuhoisaa

Trumpista ja hänen tukijoistaan on muodostumassa maailman suurin turvallisuusuhka, tulevaisuuden sukupolvien elämän edellytysten tuhoaja, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kirjoittaa MTV Uutisten nettikolumnissaan.

Ilmastonmuutos on maapallon suurin turvallisuusuhka – tulevaisuuden kohtalonkysymys. Päättäjänä, mutta ennen kaikkea isänä ja isoisänä kannan suurta huolta ilmastonmuutoksen seurauksista. Lastemme, puhumattakaan aikanaan lastenlastemme elämää varjostaa ihmisen toiminnan seurauksena tapahtuva ilmastonlämpeneminen.

Ilmakehän lämpenemisen pysäyttäminen ei onnistu ilman vahvaa, kaikkia maapallon kansakuntia kattavaa tahtoa. Pariisin ilmastosopimus loi toivoa, että tämä tahto on syntymässä ja vahvistumassa.

Torstai 1.6.2017 on jäämässä ihmiskunnan historiassa mustaksi päiväksi. Yhdysvaltain presidentti Trump on ilmoittanut, että maa irtaantuu sopimuksesta. Päätöksellään Trump siirtää Yhdysvallat hyvin outoon seuraan – Syyrian ja Nicaraguan kanssa.

Yhdysvallat on maapallon toiseksi suurimmat ilmastopäästöt tuottava maa. Jotta Pariisin sopimuksella on käytännön merkitystä, on aivan keskeistä, että suurimmat saastuttajamaat toteuttavat sen tavoitteita.

Trumpin päätöksen taustalla on hyvin lyhytnäköinen, itsekäs ja piittaamaton ajatus siitä, että ihmiskunta voi tuhoutua kunhan vain amerikkalaiset hiilikaivokset saavat jatkaa muutaman vuosikymmenen toimintaansa.

Trump hakee menneisyyden maailmalle lisäaikaa sen sijaan, että satsaisi maailman lasten ja nuorten tulevaisuuteen. Trumpista ja hänen tukijoistaan on muodostumassa maailman suurin turvallisuusuhka, tulevaisuuden sukupolvien elämän edellytysten tuhoaja.

Tässä tilanteessa tarvitaan enemmän kuin koskaan Euroopan kansakuntien yhteistyötä ja eurooppalaista johtajuutta. Trumpin johtamalle Yhdysvalloille on osoitettava, että Amerikka ensin – muusta maailmasta viis – politiikka on koko ihmiskunnan, myös amerikkalaisten ihmisten kannalta tuhoisaa, lopullista sellaista.

Euroopan Unionin ja esimerkiksi Kiinan yhteistyöllä trumpisteille on osoitettava, että tulevaisuus on hiilettömässä, puhtaassa teknologiassa. Että uusia työpaikkoja menetettyjen ja menettävien tilalle voidaan luoda uusiutuvan energian ja päästöttömän teknologia avulla.

Euroopan ja muun maailman pitää haastaa ihmiskunnan kannalta tuhoisa politiikka myös Yhdysvaltoihin kohdistuvilla taloudellisilla seuraamuksilla. Trump on jätettävä henkisesti yksin älyttömän ilmastopolitiikkansa kanssa, hänet on saatava muuttamaan suuntaa ja tämän tuhoisan politiikan tartuntavaikutukset on estettävä.

Tässä työssä Suomen on oltava eurooppalaisen tiivistyvän yhteistyön kärjessä. Nyt pitää ottaa ote, pääministeri Sipilä. Aikaa on liian vähän hetkeäkään hukattavaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.