Mainos

Antti Rinne: Tulossa verovaalit? Sopii demareille

Verot jakavat mielipiteitä. Niihin liittyy usein myös voimakkaita tunteita: verot köyhälistön verta juo, vahva valtion talous on köyhän paras ystävä tai verot valtion maksettavaksi.

Viimeaikainen talous- ja verokeskustelu ennakoivat verovaaleja. Se sopii SDP:lle. Aihe on tärkeä kansantalouden kannalta. Se on sitä henkilökohtaisella tasolla myös jokaiselle veronmaksajalle. Aihe tekee hyvää tulevien vaalien äänestysaktiivisuudelle, sillä verokeskustelussa puolueiden erot piirtyvät selkeinä esiin.

Veroista keskustellessa on tärkeintä pitää mielessä, miksi niitä kerätään. Veroja ei kerätä niiden itsensä vuoksi. Tarvitsemme veroja jotta voimme niiden tuotoilla tehdä yhteiskunnassa asioita, jotka muuten jäisivät hoitamatta tai hoituisivat epäoikeudenmukaisella tavalla.

Siksi verotusta ei voida tarkastella irrallaan hyvinvointivaltion tarjoamista palveluista, koulutuksesta, sosiaalituista, terveyspalveluista, ympäristönsuojelusta, veroilla rahoitettavasta infrastruktuurista, yritystuista, poliisista ja muusta sisäisestä turvallisuudesta tai maanpuolustuksesta. Lista on lähes loputon.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb esitti vastikään jälleen uusia radikaaleja veronalennuksia ratkaisuna ongelmiimme. Tätä on jo kokeiltu: kela-maksun poisto ja yhteisöveron alennus kevensivät yritysten verotusta noin kaksi miljardia euroa. Nämä ovat vähentäneet tuloja, mutta työpaikkoja ei ole toivotulla tavalla syntynyt.

Onko kokoomus todella ajatellut mitä esiin tuodut uudet linjaukset käytännössä tavallisille suomalaisille tarkoittaisivat? On tunnustettava, että nykyisessä taloustilanteessa veroja ei voida alentaa ilman, että jostain leikataan radikaalisti. Tällä hallituskaudella menoja on jo jouduttu leikkaamaan noin kolmella miljardilla. Ne ovat olleet vaikeita, mm. lapsilisä- ja eläkeindeksi.

Jos verotuksen tasossa haluttaan tulla nykyisestä alaspäin, tulisi selkeästi pystyä osoittamaan, mistä vastaavat säästöt haettaisiin. Isoja säästöjä ei ole mahdollista tehdä puuttumatta meidän kaikkien arjessa näkyviin asioihin, kuten koulutukseen, terveydenhuoltoon, sisäiseen turvallisuuteen tai elinkeinopolitiikkaan.

SDP haluaa säilyttää veropohjan laajana ja pitää näin verokannat mahdollisimman matalina. Verotuksen täytyy määräytyä maksukyvyn mukaan. Suomessa tämä hyvä periaate on viimeisten vuosikymmenten aikana pikkuhiljaa murentunut.

Suomen ei pidä luopua ajattelustaan, että kaikki pidetään mukana. Tämä on pienen maan keskeinen vahvuus. Meillä ei ole varaa hukata kenenkään potentiaalia. Siihen tarvitaan verotuloin rahoitettua terveydenhuoltoa ja koulutusta. Osa tätä on myös jokaisen apua tarvitsevan tavoittava tuki, jolla ihminen autetaan takaisin jaloilleen. Tämän laajasti hyväksytyn ja arvostetun mallin turvaamiseksi on kerättävä riittävä määrä veroja.

Antti Rinne, SDP:n puheenjohtaja, valtionvarainministeri

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja