Mainos

Antti Rinne: Kovaa peliä ay-pomona, pehmeitä arvoja kotisohvalla

SDP:n vastavalittu puheenjohtaja Antti Rinne on tehnyt suurimman osan työurastaan ay-liikkeessä.

Ennen Ammattiliitto Pron puheenjohtajuutta hän on johtanut myös Toimihenkilöunionia ja Erityisalojen ammattiliittoa Ertoa sekä toiminut Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n järjestösihteerinä.

Järjestötehtävien lisäksi Rinne on ehtinyt toimia myös lakimiehenä. Koulutukseltaan 51-vuotias Rinne on oikeustieteiden kandidaatti. Nuoruudesta Rinteeltä löytyy työkokemusta myös muun muassa näyttelijä Veikko Sinisalon autonkuljettajana.

Lakkokenraali

Rinnettä pidetään yleisesti Suomen kovimpana ay-johtajana, useiden arvioiden mukaan jopa jonkinlaisena lakkokenraalina. Rinne itse on kuitenkin todennut, että tämä on paljolti median luoma kuva hänestä. Rinteen on arveltu imeneen vaikutteita koviin otteisiinsa AKT:n entiseltä puheenjohtajalta Risto Kuismalta.

Eräs esimerkki Rinteen kovista neuvotteluotteista on vuosi 2009, jolloin Toimihenkilöunionin (TU) ja Teknologiateollisuus ry:n välillä ei päästy neuvottelutulokseen työehtosopimuksesta. Muutamissa yrityksissä haluttiin vauhdittaa sopimuksen syntyä niin kutsutuilla vauhdituslakoilla, jotka Rinne TU:n liittohallituksen antamin valtuuksin hyväksyi virallisiksi liiton lakoiksi.

Työnantajat eivät kuitenkaan lakkoja hyväksyneet vaan veivät asian poliisin tutkittavaksi. Helsingin käräjäoikeus määräsikin Rinteelle tapauksesta päiväsakkoja. Rinne kuitenkin valitti tuomiosta, ja lopulta hovioikeus kumosi Rinteen sakkotuomion laittomista lakoista.

Rinteen uraa pitkään seuranneen toimittajan mukaan Rinne on luonteeltaan pragmaatikko.

– Toistaiseksi Rinne on pohtinut, kuinka hän voittaa SDP:n puheenjohtajakisan, nyt pitää sitten miettiä koko Suomen asioita. Hän on kampanjan aikana vaatinut muun muassa kehyspäätöksen aukaisemista, ja kun kokoomukselle valitaan uusi puheenjohtaja, on aika lunastaa lupaukset. Liikkumavara on kuitenkin aika pieni.

Rauhallinen äijäfeministi

Saman toimittajan mielestä Rinteen maine särmikkäänä lakkokenraalina on ainakin jossain määrin liioiteltu. Puheenjohtajana Rinne saattaa olla paljon rauhallisempi kuin moni kuvittelisi.

– Aina siellä on hässäkkää ollut, kun Antti on sopimuksia tehnyt, mutta sopimukset on kuitenkin aina lopulta tehty. Viime vuosina Rinteen toiminnassa on ollut myös iso konsensus-ulottuvuus, ja hän on toiminut hyvässä yhteistyössä monen muun liiton kanssa.

Siviilissä Rinne on näyttänyt itsestään toisen puolen. Puheenjohtajapelin naistenlehtihaastatteluissa Rinne lanseerasi termin "äijäfeministi", mitä kuvasi muun muassa hänen intonsa vastata kodin siivouksesta. Rinne kertoi jopa suuttuneensa kuultuaan vaimon aikeista palkata siivooja kotiinsa. Siivoojan palkkaaminen kun vaikuttaisi liian porvalliselta ay-pomolle.

Urpilaisen tapaan hän ei välttämättä ryhdy laulamaan Aikuista naista SDP:n iltamissa, mutta pianon- tai klarinetinsoittoon hänet saatetaan hyvinkin houkutella.


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.