Mainos

Antti-myräkkä kaatoi puita 10 miljoonan euron arvosta

Suomen metsäkeskuksen kartoituksen mukaan perjantain Antti-myrsky kaatoi puustoa Etelä-Suomessa 300 000 kuutiometriä, jonka arvo on 10 miljoonaa euroa.

Eniten tuulituhoja oli Salpausselän eteläpuolella ja Suomenlahden rannikolla. Maa- ja metsätalousministeriö ei aloita tuhoalueiden ilmakuvausta, koska yksittäiset tuhoalueet jäivät pieniksi. Puita kaatui herkimmin aiempien hakkuuaukeiden laidalta ja vastikään harvennetuissa metsissä sekä sähkölinjojen ja teiden varsilla.

Metsäkeskus kertoo, että metsänomistajat menettävät myrskyn takia myyntituloja noin kolmen miljoonan euron edestä. Metsän arvon aleneminen johtuu muun muassa myrskypuiden korjuukuluista ja puutavaran heikenneestä laadusta.

Lisäksi hajallaan olevien tuhopuiden korjuu vie aikaa. Jos yli 20 vahingoittuneen kappaleen havupuuryhmät jäävät metsään yli ensi kesän, lisäävät ne merkittävästi hyönteistuhoriskiä. Metsän hyönteis- ja sienituhojen torjuntalain mukaan puut on poistettava viimeistään kesällä, mielellään ennen juhannusta.

Tapani ja Hannu kaatoivat enemmän

Tuhot jäivät kuitenkin pieniksi verrattuna viime vuoden lopun Tapani- ja Hannu-myrskyihin, joiden tuhoja on korjattu Etelä- ja Länsi-Suomessa koko vuoden ajan. Puita kaatui 3,5 miljoonaa kuutiometriä, jonka arvo oli 120 miljoonaa euroa.

Vieläkin isompaa hävitystä saivat aikaan vuoden 2010 heinä-elokuun vaihteessa Asta-, Veera-, Lahja- ja Sylvi-myrskyt. Ne kaatoivat Metsäntutkimuslaitoksen arvion mukaan puuta yli 8,1 miljoonaa kuutiometriä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.