Anton Lundell, 20, vakuutti välittömästi NHL-kaukaloissa – Aleksander Barkov näytteli merkittävää roolia taustalla

Anton Lundell on kuulunut jo vuosien ajan Suomi-kiekon suurimpien lupausten joukkoon. Lundell nähtiin keväällä 2021 miesten MM-kisoissa, mistä hän ponnisti rapakon taakse NHL-kaukaloihin. Siellä nuori suomalaissentteri vakuutti välittömästi. Lundell hehkuttaa muun muassa Aleksander Barkovin roolia hänen menestyksekkään tulokaskautensa takana.

Floridassa NHL-seura Panthersin fanit odottivat kuin kuuta nousevaa, kun Lundell oli saapumassa paikallisten kissapetojen riveihin. Ennen NHL-hyppäystä Lundell oli ehtinyt vakuuttaa muun muassa kaksissa eri alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Ensin hän oli ratkaisuhetkillä esillä, kun Suomi voitti kultaa. Myöhemmin Lundell näytti edestä esimerkkiä, kun hän kipparoi Suomen joukkuetta Tshekissä pelatussa turnauksessa.

Nyt, NHL-kauden päättymisen jälkeen, Lundell on yhtä hymyä. Hän teki välittömästi läpimurtonsa rapakon takana.

– Totta kai lopun käänteet ja pudotuspelit jäivät kolottamaan mieleen, mutta isossa kuvassa tuo oli hyvä kausi niin minulta kuin joukkueelta. Tuo oli juuri sitä, mitä lähdin hakemaan. Pystyin pelaamaan hyvällä tasolla koko kauden ajan. Siihen voi olla tyytyväinen, Lundell miettii jälkikäteen MTV Urheilulle.

Lundell sai nuorena pelaajana jopa poikkeuksellista vastuuta. Vain aniharva tulokaspelaaja pelaa heti alivoimaa uudessa NHL-joukkueessaan.

– Sitä kautta läpimurto osaltaan rakentui. Mitä pidemmälle kausi meni, niin sitä paremmalla tasolla pystyin pelaamaan, Lundell analysoi.

Huima esimerkki

NHL-kausi tarjosi Lundellille kovaa oppia. 20-vuotias keskushyökkääjä näki, mitä vaatimustaso on maailman huipulla.

– Ei sitä turhaan sanota parhaaksi liigaksi. Ne pelaajat, jotka pystyvät pelistä toiseen pelaamaan samalla, korkealla tasolla, erottuvat joukosta. Ymmärrän hyvin sen, miksi parhaat tekevät yli 100 pistettä kaudessa. He ovat askeleen muita edellä, Lundell miettii.

Lundell näki läheltä maailmanluokan esimerkkejä. Panthersin ykkösnimet Aleksander Barkov ja Jonathan Huberdeau kun kuuluvat aivan NHL:n parhaimpien pelaajien joukkoon.

Barkov näytteli suurta roolia Lundellin menestyksekkään tulokaskauden takana.

– Oli siistiä päästä seuraamaan hänen tekemisiään. Ihan jo ylipäätänsä se, miten hän otti minut vastaan ja miten hän auttoi pienissä asioissa. Aina jos oli jotain kysyttävää, niin Sashalta saattoi kysyä. Hän auttoi minua todella paljon. Meistä tuli heti hyviä kavereita, Lundell hymyilee.

Lundellilla oli uusissa ympyröissä paljon suomalaisia tukijoita. Panthersista kun löytyi Barkovin lisäksi muun muassa suomalainen apuvalmentaja Tuomo Ruutu.

– Siellä oli paljon ihmisiä, jotka auttoivat. Se oli iso syy sille, miksi kausi meni niin hyvin kuin se meni, Lundell näkee.

Yksi timanteista

Lundell takoi tulokaskaudellaan 65 runkosarjaottelussa tehot 18+26=44. Hän oli ehdolla jopa vuoden tulokkaaksi NHL:ssä.

Samaan aikaan kun Lundell hurmasi kypsillä otteillaan taalajäillä, Suomi niitti menestystä kansainvälisissä kaukaloissa. Lundell seurasi ilolla sitä, miten Suomi pokkasi kultaa niin Pekingin talviolympialaisissa kuin MM-kotikisoissa Tampereella.

– Teemme oikeita asioita ja pärjäämme ihan ketä tahansa vastaan. On ollut hienoa nähdä, kun menestystä tulee. Ja erityisesti se, miten hyvin joukkueena nuo kultajengit pelasivat, Lundell hehkuttaa.

Lundell itse on yksi vahva esimerkki Suomi-kiekon nykyisestä, vahvasta puhurista. Hän kuuluu nuorten timanttien joukkoon.

– Esimerkiksi minun ikäluokassani oli se, että silloin kun me kasvoimme ja olimme nuoria, näimme, kun Suomi voitti mestaruuksia niin miehissä, alle 20-vuotiaissa kuin alle 18-vuotiaiden MM-turnauksissa. Olemme nähneet koko ajan sitä, kun Suomi pärjää. Sitten kun itse hyppäsi mukaan, niin aina saattoi luottaa siihen, että emme lähde vain taistelemaan, vaan tavoittelemme kultaa. Se on yksi iso tekijä tuon kaiken menestyksen takana, Lundell arvioi.

Meneillään olevan kesän aikana Lundell rakentaa pohjia tulevaa varten. Muistissa ovat ne huomiot, mitkä jäivät takaraivoon ensimmäisen NHL-kauden aikana.

– Yritän harjoitella mahdollisimman hyvin ja yritän saada ehjän kesän alle. Paljon kuntotreeniä ja lisää voimaa. Tarkoituksena on vetää hyvin monipuolista treeniä, jotta olisi mahdollisimman valmis, kun uusi kausi alkaa. Se on sitten taas pitkä sesonki edessä. Sitä ajatellen kesä on tärkeää aikaa, Lundell pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat