Antibioottikuuri usein turha korvatulehduksessa

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan pienten lasten välikorvantulehdus voi parantua ilman antibioottiakin.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tutkimusryhmä toteaa, että antibiootti on tehokas hoitomuoto äkillisessä välikorvantulehduksessa, mutta lääkehoito tulisi aloittaa vain siinä tapauksessa, että välikorvatulehduksen diagnoosi on varma.

- Meidän tutkimuksemme osoittaa, että lääkäri voi hyvällä omalla tunnolla määrätä antibiootin, koska se näyttää olevan hyödyllinen, toteaa tutkimusryhmän johtaja, lääketieteen tohtori ja lastentautien erikoislääkäri Aino Ruohola.

Ruohola kuitenkin korostaa, että kolikolla on myös toinen puoli. Osa lapsista pärjäisi hyvin ilman antibioottihoitoakin.

- Puolet tutkimukseen osallistuneista potilaista sai niin sanottua lumelääkettä, jossa ei ole mitään vaikuttavaa lääkettä. Lumelääkettä saaneista lapsista puolet alkoi parantua ensimmäisen tutkimusviikon aikana. Eli vaikka olisi aivan selkeä välikorvantulehdus, osa lapsista parantuu ilman antibioottiakin.

Ruohola toppuuttelee vanhempien pelkoja korvatulehduksen aiheuttamasta kuulon heikkenemisestä.

- Suomalaisilla lapsilla, joilla on fiksut vanhemmat ja huolelliset lääkärit, ovat pysyvät kuulovammat tai kuulon alenemiset aivan poikkeuksellisia.

"Kipulääkettä aina ensin"

Ruohola korostaa lapsen tilan seurantaa ja malttia. Lapselle kannattaa antaa korvatulehdusepäilysten herätessä aina ensin kipulääkettä. Ruohola muistuttaa, että kipulääkkeet ovat oikein annosteltuna turvallisia.

- Jos lapsen vointi ei ole hälyttävän huolestuttava, kannattaa aina ensin antaa kotona kipulääkettä ja seurata lapsen vointia, miten kipulääke vaikuttaa ja rauhoittuuko lapsi. Jos lääkäriä tarvitaan, kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan hakeutua omalle samalla lääkärille, jotta perhe saa tarvitsemansa tuen valvomisten ja monenlaisten räkätautirallien rasitukseen.

Kyseessä on Turun yliopistollisen keskussairaalan tutkimus, joka toteutettiin Turun terveyskeskuspäivystyksessä vuosina 2006-2009. Siihen osallistui 322 alle 3-vuotiasta. Lapsista puolet sai antibioottia ja puolet lumelääkettä. Tutkimusseuranta yksittäisen lapsen kohdalla kesti 2-3 kuukautta. Antibioottina käytettiin Yliopiston apteekin valmistamaa lääkettä.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu tänään arvostetussa lääketieteellisessä New England Journal of Medicine -julkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat