Mainos

Antibioottien syöminen vähentynyt

Tavallisimpien bakteerilääkkeiden kulutus on laskenut 15 prosenttia vuoden 1995 jälkeen. Tutkijat peräänkuuluttavat edelleen lyhyempiä hoitoaikoja ja tarkempaa lääkitystä.

Yleisimpien antibioottien kulutus on hiljalleen laskenut kymmenen viime vuoden aikana, kertoo Suomen Lääkärilehdessä julkaistu tutkimus. Antibioottien syöminen avohoidossa väheni 15 prosenttia vuosina 1995 - 2005.

Kansanterveyslaitoksen professori Pentti Huovinen sanoo, että kulutuksen laskua selittää esimerkiksi kuurien lyhentyminen. Hänen mukaansa hoidon kestoa tulisi lyhentää edelleen ja lääkärien olisi valittava täsmälääke tarkemmin.

- Potilaiden pitäisi ymmärtää, että ei antibioottia kannata joka vaivaan käyttää, koska ei niillä ole tehoa. On ollut sellainen luulo, että antibiootit parantavat kaikki vaivat, Huovinen kertoo.

Esimerkiksi akuutissa keuhkoputkentulehduksessa pitäisi välttää mikrobilääkitystä.

Bakteerilääkkeiden käyttö on Suomessa Euroopan mittapuun mukaan keskitasoa. Suomessa syödään edelleen enemmän antibiootteja kuin Ruotsissa ja Norjassa, mutta esimerkiksi ranskalaisten antibiootin popsinnalle suomalaiset eivät vedä vertoja.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.