Mainos

Antibioottien käyttöä pitäisi vähentää

Antibiootteja käytetään meillä edelleen liikaa. Keuhkoputkentulehduksista valtaosa hoidetaan vastoin suosituksia jääräpäisesti antibiooteilla. Viimeaikaisissa tutkimuksista antibioottien tarve myös poskiontelotulehduksissa on asetettu kyseenalaiseksi.

Lasten päiväkodeissa olosuhteet antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien leviämiselle ovat suotuisia ja siellä pitäisikin infektioiden ja antibioottihoidon vähentämiseen kiinnittää erityistä huomiota.

Suomen Akatemian ja Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin kaksipäiväinen seminaari etsii yhteisymmärrystä antibioottihoidon rajoittamiseen ja antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien torjuntaan. Konsensuslausuma asiasta valmistuu keskiviikkona.

Antibioottihoitoa voi vähentää ryhmäkokoa pienentämällä

Päiväkodeissa olevat lapset sairastavat infektiotauteja 1,5- 3 kertaa enemmän kuin kotihoidossa olevat lapset. Perhepäivähoito lisää sairastavuutta jonkin verran vähemmän, sanoo lastentautien erikoislääkäri Merja Möttönen Oulun yliopistollisesta sairaalasta. Päiväkodissa on aina joku räkänokka tartuttamassa ja monet virukset ja bakteerit säilyvät esineiden pinnoilla jopa useita päiviä, sanoo Möttönen.

Nuorimmat lapset ovat erityisen alttiita toistuvalle sairastelulle. Pienten lasten on todettu vievän kädet suuhun vähintään joka kolmas minuutti ja tutit vaihtavat omistajaa sujuvasti, sanoo Möttönen. Apulaisprofessori Matti Uhari Oulun yliopistosta uskoo, että jos alle 3-vuotiaiden lasten hoito voitaisiin järjestää mahdollisimman pienissä ryhmissä, antibioottien käyttöä olisi mahdollista vähentää merkittävästi.

Syy-yhteydet ryhmäkoon ja infektioiden välillä ovat niin selviä, ettei kontrolloituja tutkimuksia siitä enää tarvita. Tästä huolimatta infektioiden aiheuttamia kustannuksia ei juuri huomioida, kun päivähoitoa järjestetään. Päivähoito taattiin ensimmäiseksi juuri alle 3-vuotiaille lapsille ja ryhmäkokoja kasvatetaan hoidon kustannuksiin vetoamalla, ihmettelee Uhari.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.