Mainos

Antibiootteja nappaileva turisti tuo tuliaisiksi superbakteerin

Turistiripulin hoitaminen antibiooteilla voi edistää lääkkeille vastustuskykyisten superbakteerien leviämistä, osoittaa tuore suomalaistutkimus.

Yli 300 miljoonaa matkailijaa vierailee vuosittain alueilla, joissa hygienian taso on alhainen. Noin viidennes näistä matkailijoista palaa kotimaahansa mukanaan lääkkeille vastustuskykyinen suolistobakteeri. 

Yli 90 prosenttia matkaripulitartunnoista on lieviä, eivätkä ne vaadi antibioottihoitoa.

Tutkimusta johtanut infektiolääkäri, dosentti Anu Kantele toivookin, että suomalaiset kunnioittaisivat antibiootteja nykyistä paremmin.

– Antibiootteja tarvitaan vasta, kun taudinkuva on vakava. Eli matkailija tällä tavalla altistaa itsensä sille, että se saa ympäristöstä muuten vastustuskykyisiä bakteereita ja sit se ongelma on se, että nämä matkailijat tuo näitä Suomeen ja voi tartuttaa muihin.

Riski lääkkeille vastustuskykyisen suolistobakteerin saamiseen kasvaa huomattavasti, jos matkailija sairastuu ripuliin ja erityisesti jos hän hoitaa sitä antibiooteilla, kertoo Clinical Infectious Diseases -lehdessä julkaistua tutkimusta johtanut infektiolääkäri, dosentti Anu Kantele HYKS:n infektioklinikasta.

– Uusia antibiootteja ei juuri ole tulossa, joten nykyisiä tulisi vaalia - keskeisintä tässä on antibioottien liikakäytön vähentäminen. Matkailijoita tulisi neuvoa suhtautumaan nykyistä varauksellisemmin antibioottien käyttöön, Kantele sanoo tiedotteessa.

Tutkimukseen osallistui 430 suomalaista, jotka matkailivat Skandinavian ulkopuolella.

Tutkimus tehtiin Helsingin yliopiston ja yliopistollisen sairaalan sekä Lääkärikeskus Aavan Matkailuklinikan yhteistyönä.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.