Mainos

Antibiootit saattavat lisätä syöpäriskiä

Suomalaistutkimuksen mukaan antibiootit saattavat mahdollisesti lisätä useiden syöpien vaaraa. Antibiootteihin liittyvä riski myös suurenee mitä useampia kuureja ihminen syö.

Tuloksia kannattaa tulkita varoen, mutta ne ovat tähän mennessä vakuuttavin näyttö antibioottien ja syöpien yhteydestä. Yhteyttä on epäilty aiemminkin, mutta todisteet ovat olleet puutteellisia.

Tutkijat hyödynsivät yli kolmen miljoonan 30-79-vuotiaan suomalaisen rekisteritietoja. Antibioottien käyttöä tarkasteltiin vuosilta

1995-1997 ja uusia syöpiä vuosilta 1998-2004. Seurannan aikana todettiin 134 000 uutta syöpää.

Verrattuna korkeintaan yhden antibioottikuurin syöneisiin 2-5 kuuria liittyi neljänneksen ja yli kuusi kuuria runsaan kolmanneksen suurempaan riskiin sairastua syöpään.

Ainakin kuusi antibioottikuuria syöneiden riski sairastua eturauhassyöpään oli 40 prosenttia suurempi, rintasyöpään 14 prosenttia suurempi, keuhkosyöpään 80 % suurempi ja paksusuolensyöpään 15 prosenttia suurempi kuin korkeintaan yhden kuurin syöneiden. Myös muiden syöpien todettiin liittyvän antibioottikuureihin.

Tulokset eivät vielä tarkoita, että antibioottien syöminen aiheuttaa syöpää, sillä monet muutkin seikat voivat selittää yhteyden.

Antibiootteja paljon käyttävät saattavat esimerkiksi olla elintavoiltaan erilaisia kuin ihmiset, jotka säästyvät kuureilta.

Pelkästään näiden tulosten takia kenenkään ei kannatakaan jättää antibiootteja ottamatta.

Tutkimuksen teki Annamari Kilkkisen johtama tutkijaryhmä. Kilkkinen työskentelee Kansanterveyslaitoksessa terveyden ja toimintakyvyn osastossa.

(Uutispalvelu Duodecim-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.