Mainos

Ansip: Viron hallitusneuvotteluista tulossa monimutkaiset

Viron johdossa jatkava pääministeri Andrus Ansip ennustaa tulevista hallitusneuvotteluista monimutkaisia. Ansip pyrkii muodostamaan hallituksen jälleen yhdessä Isänmaan ja Res Publican liiton IRL:n kanssa.

- Haluaisin jatkaa samalla kokoonpanolla. Yhteistyömme oli todella hedelmällistä hyvinä aikoina ja myös vaikeina aikoina, Ansip sanoo.

Samalla hän kuitenkin myönsi, että hallitusneuvottelut ovat hyvin monimutkaiset. Samaa sanoi IRL:n puheenjohtaja Mart Laar.

-Olemme valmiita yhteistyöhön Reformipuolueen kanssa. Odotamme hallitusneuvottelujen alkavan pian, mutta ne voivat olla vaikeat ja kestää kauan, Laar varoitteli.

Vanha hallituskoalitio kampanjoi vaaleissa talouspoliittisilla saavutuksillaan. Vaikka Viro on edelleen EU:n köyhimpiä maita, sen taloutta pidetään vakaana. Maa kuuluu EU:n vähävelkaisimpiin ja myös sen talouden alijäämä on unionin alhaisimpia.

Vihreille kävi kylmät

Vaalien häviäjiä olivat vihreät ja kansanliitto, jotka eivät ylittäneet äänikynnystä ja putosivat parlamentista.

Suurin oppositiopuolue keskusta menetti kolme parlamenttipaikkaa, vaikka sen puheenjohtaja Edgar Savisaar nousi vaalien äänikuninkaaksi. Savisaar kahmi kaikkiaan 23 000 ääntä.

Tallinnan pormestari Savisaar on kiistelty poliitikko. Vaalien alla Savisaarta ja keskustaa syytettiin vaalirahoituksen pyytämisestä Venäjältä.

Myös toinen oppositiopuolue sosiaalidemokraatit vahvistui. Puolue liki kaksinkertaisti kannatuksensa vuoden 2007 vaaleista.

Ennätysmäärä äänesti netissä

Vaalien äänestysprosentti oli 63,6 prosenttia. Internetäänestys oli ennätysvilkasta: lähes 25 prosenttia äänestäjistä eli 140 000 virolaista äänesti ennakkoon netissä.

Viro on ensimmäinen ja tähän mennessä ainoa maa, jossa on käytössä sähköinen äänestys parlamenttivaaleissa. Ensimmäisen kerran Virossa äänestettiin netissä vuoden 2005 kunnallisvaaleissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.