Mainos

Ansip pyrkii laajapohjaiseen hallitukseen

Viron parlamenttivaalit voittaneen reformipuolueen puheenjohtaja Andrus Ansip sanoo, ettei Viron uusi hallituskoalitio selviä vielä tänään.

Viron parlamenttivaalit voittaneen reformipuolueen johtaja, pääministeri Andrus Ansip pyrkii kokoamaan Viroon laajapohjaisen hallituksen, jossa olisi mukana sekä oikeisto- että vasemmistopuolueita.

-Reformipuoletta kaikkein lähimpänä ovat Isänmaan ja Res Publican liiton (IRL) näkemykset. Olen kuitenkin vakuuttunut, että hallituksen pohjan pitäisi olla laaja, Ansip sanoi Viron televisiolle.

Jatkaminen entisen hallituskumppanin, Edgar Savisaaren johtaman keskustan, kanssa ei reformipuoluetta näytä juuri innostavan, vaikka puolueilla olisi kahdestaan vankka 60 paikan enemmistö parlamentissa.

Ansipin mukaan yhteistyö olisi vaikeaa, koska reformipuolue ei voi suostua keskustan ajamiin julkisen sektorin rajuihin palkankorotuksiin.

Lievästi vasemmalle kallistunut keskusta on ollut oikeistoliberaalin reformipuolueen kanssa täysin eri linjoilla muistakin keskeisistä kysymyksistä, muun muassa verotuksesta. Keskusta haluaisi hylätä oikeiston ideoiman tasaveromallin ja siirtyä Virossa progressiiviseen tuloverotukseen.

Oikeisto ja demarit vahva vaihtoehto

Todennäköisin vaihtoehto Viron seuraavan hallituksen pohjaksi vaikuttaakin olevan oikeistopuolueiden reformin ja IRL:n koalitio, jota Ansipin kommenttien valossa pyritään täydentämään lähinnä sosiaalidemokraateilla.

Reformipuolue ja IRL saivat Viron 101-jäseniseen riigikoguun yhteensä 50 paikkaa, mikä ei aivan riitä enemmistöön. Keskustalla paikkoja on 29, sosiaalidemokraateilla 10 ja vihreillä kuusi. Kuuteen paikkaan joutui tyytymään myös kolmas hallituspuolue kansanliitto, jota kannatetaan lähinnä maaseudulla.

Ansip korostaa kuitenkin, että tällä hetkellä mikään puolue ei ole sulkenut pois yhteistyötä minkään toisen puolueen kanssa.

-Koalitio ei synny yhdessä yössä eikä parissa päivässä, vaan sitä varten tulee tehdä vielä kovasti töitä, hän sanoi Viron televisiolle.

Samanlaisia arvioita ovat esittäneet Viron viestimissä myös muiden puolueiden johtajat. Sekä IRL:n Mart Laar että sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Ivari Padar myöntävät kuitenkin alustaneensa jo epävirallisia hallitusneuvotteluja reformipuolueen kanssa.

-Meillä on nyt hyvät mahdollisuudet muodostaa yhteiselle ideologialle perustuva hallitus. Keskusta ei siihen mahdu, Laar sanoi toimittajille.

Vihreätkin valmiita Viron hallitukseen

Viron seuraavaan hallitukseen ovat tyrkyllä myös Viron vihreät.

Puolue on johtajansa Marek Strandbergin mukaan valmis yhteistyöhön sekä reformipuolueen ja IRL:n että sosiaalidemokraattien kanssa, jos sille tällaista mahdollisuutta tarjotaan.

Strandberg arvioi uutistoimisto BNS:lle, että neljän puolueen liitto olisi maailmankatsomuksellisesti selkeä, minkä lisäksi sillä olisi parlamentissa vankka enemmistö.

Hallitusohjelman laatiminen voi tosin olla olennaisesti mutkikkaampaa, jos siihen halutaan sovittaa myös vihreiden tavoitteet, hän myöntää.

Marraskuussa perustettu vihreä puolue sai Viron uuteen parlamenttiin kuusi edustajaa.

(MTV3-STT- BNS-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.