Ansiotulojen heikko kehitys köyhdyttänyt lapsiperheitä

Pätkätöiden lisääntyminen ja työelämään kiinnittymisen vaikeutuminen estävät ansiotulojen kunnollista kehitystä.

Lapsiperheiden köyhtymiselle löytyy useita syitä, mutta vahvimpana niistä tuoreessa selvityksessä nousi esiin ansiotulojen heikko kehitys pienten lasten perheillä, yksinhuoltajilla ja monilapsisilla perheillä. Tämä taas on seurausta siitä, että nuorten sukupolvien kiinnittyminen työelämään on vaikeutunut ja pätkätyöt lisääntyneet, katsoo erikoistutkija Pasi Moisio Stakesista.

Moisio sai tehtäväkseen kaivaa esiin lapsiperheiden köyhtymisen syitä osana sosiaali- ja terveysministeriön tilaamaa selvitystä. Selvitys julkistetaan elokuussa.

Lapsiperheiden osuus alimmissa tuloluokissa on kasvanut 1990-luvulta lähtien. Moision mukaan nuoret ovat ylipäätään valuneet alaspäin tulonjaossa suhteessa heitä vanhempiin ikäluokkiin. Kyse on myös kahtiajaosta. Polarisaatio näyttää lisääntyneen voimakkaammin lapsiperheiden sisällä kuin koko väestössä.

Suurimmalla osalla kaikista lapsiperheistä tulokehitys on ollut hyvä tai keskinkertainen. Vaikka lapsiperheiden osuus alimmissa tuloluokissa onkin kasvanut, ovat eläkeläiset siellä edelleen selvänä enemmistönä, muistuttaa tutkija.

Yksinhuoltajaperheet erottuvat selvästi omaksi joukokseen, jossa tulokehitys on selvästi muita heikompaa. Kaksilapsisen pariskunnan tulot kasvoivat noin 14 prosenttia vuodesta 1990, mutta yksinhuoltajatalouksissa tulojen kasvu jäi viiteen prosenttiin.

Etuusjärjestelmät vanhasta maailmasta

Etuusjärjestelmät on Moision mukaan luotu vanhaan maailmaan, jolloin naisetkin menivät koulutuksen jälkeen töihin alle 25-vuotiaina. Silloin oli riittävästi työtuloja, jotta voitiin siirtyä äitiysvapaalle ansiosidonnaisella vanhempainpäivärahalla.

Nyt yhä useampi äiti jää minimipäivärahalle. Tähän minimipäivärahaan on tosin saatu jo korotus, muistuttaa Moisio. Työttömyys ja määräaikaiset työsuhteet ovat lisääntyneet eniten nuorilla.

Vuonna 2003 20-24-vuotiaista naisista 58 prosenttia ja 25-34-vuotiaista naisista 31 prosenttia oli määräaikaisissa työsuhteissa. Tulokehityksen lisäksi lamavuodet heikensivät lapsiperheiden palveluja, eikä niitä ole vieläkään saatu lamaa edeltävälle tasolle.

Lapsiperheiden ongelmat heijastuvat kouluihin lasten oppimis- ja sopeutumisvaikeuksina. Niiden seuraukset maksavat yhteiskunnalle todennäköisesti huomattavasti enemmän kuin mitä niiden ennaltaehkäisy maksaisi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat