Mainos

Anoreksiasta voi toipua täysin

Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan hoidosta ei ole hyötyä kaikille anoreksiaan sairastuneille. Jonkinasteisen anoreksian sairastaa noin viisi prosenttia suomalaisnaisista.

Tuore suomalaistutkimus hälventää anoreksiaan liittyviä pelkoja. Helsingin yliopiston kansanterveystieteen laitoksen tutkimuksen mukaan seitsemän kymmenestä anoreksiaan sairastuneesta suomalaisnaisesta toipuu täydellisesti.

Tutkimuksen tehneen sairaalalääkärin Anna Keski-Rahkosen mukaan anoreksiasta jää helposti uutisoimatta sen toiveikas puoli eli asteittainen sairaudesta paraneminen.

- Kaikkein tärkein huomio tutkimuksessa oli se, että anoreksia on mainettaan paljon monivivahteisempi sairaus ja siitä voi todella toipua täydellisesti, Keski-Rahkonen sanoo.

Hänen mukaansa monesti ajatellaan, että anoreksia johtaa kuolemaan.

- Me totesimme, että sairastuneista suurin osa voi elää niin kuin muutkin eikä heitä ole loppuelämäksi tuomittu krooniseen sairauteen.

Tutkimuksessa mukana tuhansia kaksosia

Tutkimukseen osallistui lähes 5000 suomalaista vuosina 1975-79 syntynyttä kaksosta. Anoreksiaan sairastuneita naisia verrattiin terveisiin kaksossisariinsa sekä väestöstä poimittuihin terveisiin naisiin.

Viisi vuotta painon normaaliksi palaamisen jälkeen anoreksiasta toipuvat naiset eivät enää eronneet terveistä sisaristaan ja muista suomalaisnaisista ahdistuneisuutensa, mielialansa tai itsetuntonsa perusteella. Kehonkuvan palaaminen normaaliksi vei anoreksiasta toipuvilta yleensä yli viisi vuotta.

- Jokaisella yläasteen luokalla oli kouluaikanani yksi anoreksiaa sairastava, mutta nyt kun toimin aikuispsykiatrian piirissä, ei aikuisten syömishäiriöitä juuri näe. Selitys on se, että heitä suurin osa on parantunut. Siksi meillä ei ole mummoanorektikoita Suomi väärällään.

Anoreksia noin viidellä prosentilla suomalaisnaisista

-

Tutkimuksen mukaan nuorista suomalaisnaisista reilut kaksi prosenttia sairastuu elinaikanaan selkeään anoreksia nervosaan, johon liittyy laihtuminen alipainoiseksi ja kuukautisten pois jääminen.

Jos mukaan lasketaan anoreksian lievemmätkin muodot, anoreksian sairastaa noin viisi prosenttia suomalaisnaisista. Anoreksian keskimääräinen kesto suomalaisnaisilla on kolme vuotta.

Vain puolet anoreksiatapauksista tunnistetaan suomalaisessa terveydenhuollossa, ja huomattavasti pienempi osa ei saa minkäänlaista asianmukaista hoitoa oireisiinsa.

- Minulla on sellainen sormituntuma, että kaikille hoidosta ei edes ole hyötyä. Nyt olisi hyvä, että oppisimme tuntemaan, kenelle hoidosta on hyötyä, jotta voisimme lyhentää taudin kestoa, Keski-Rahkonen sanoo.

Joitakin anoreksiaan sairastuneilta auttaa vaikka uuden harrastuksen löytäminen.

- Eräs tutkimukseen osallistuneista kertoi perustaneensa bändin. Enää hän ei miettinytkään syömistä, vaan musiikkia. Jollakin paraneminen alkoi uudesta poikaystävästä tai uudesta koulusta. Hoito voi olla muutakin kuin lääkkeitä ja terapiaa, Keski-Rahkonen sanoo.

Samalla hän kuitenkin huomauttaa, että vaikeat muodot anoreksiasta ovat kuitenkin henkeä uhkaavia ja vaativat välitöntä hoitoa.

Tutkimus julkaistaan tänään American Journal of Psychiatry -lehdessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.