Mainos

Anniskelulupien määrä vähentynyt

Tuotevalvontakeskuksen ja lääninhallituksien myöntämien tilapäisten anniskelulupien määrä on vähentynyt lähes viidenneksen alkuvuoden aikana.

Tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä ne ovat myöntäneet 444 tilapäistä anniskelulupaa. Viime vuonna vastaava luku oli 548. Eniten ovat vähentyneet väkevien alkoholijuomien ja viinien anniskeluun myönnetyt luvat.

Alkoholilainsäädännön mukaan tilapäinen anniskelulupa voidaan myöntää vain erityisistä syistä johonkin tilaisuuteen tai tapahtumaan. Tällöin lupaviranomainen arvioi tilaisuuden luonteen ja paikan sopivuuden, anniskelujärjestelyt sekä paikkakunnan muiden anniskelupalveluiden mahdollisuudet hoitaa tilaisuuden anniskelu. Tarvittaessa lupaviranomaiset voivat jättää luvan myöntämättä tai rajoittaa mm. anniskeluaikaa ja anniskelualuetta alkoholihaittojen ehkäisemiseksi.

Tuotevalvontakeskus ja lääninhallitukset kiinnittivät alkuvuodesta kuntien huomiota siihen, että perheille, nuorille ja jopa lapsille järjestetyissä tapahtumissa on usein varattu laajat alueet alkoholijuomien anniskelua varten. Kunnanhallituksille osoitetussa kirjeessä alkoholilupaviranomaiset toivoivat kuntien rajoittavan lapsiperheille ja nuorille järjestettyjen tilaisuuksien anniskelua ja alkoholijuomien hallussapitoa jo vuokrasopimuksia solmittaessa.

Tuotevalvontakeskus ja lääninhallitukset ovat kevään aikana järjestäneet myös lukuisia koulutus- ja informaatiotilaisuuksia kesätapahtumien järjestäjille tilapäisen anniskeluluvan myöntämisen edellytyksistä ja alkoholijuomien anniskelulle asetetuista vaatimuksista.

Lupaviranomaisten antama informaatio sekä vilkas julkinen keskustelu lienevät vaikuttaneet siihen, että lupia on haettu vähemmän kuin viime vuonna. Lupaviranomaiset ovat useimmiten rajoittaneet haettua anniskeluaikaa ja -aluetta valvonnallisista syistä.

Tuotevalvontakeskus toivoo, että myönteinen kehitys jatkuu ja ravintola-alan yrittäjät hakevat myös jatkossa tilapäisiä anniskelulupia perusteellisen harkinnan jälkeen. Hakemuksessa tulee aina esittää luvan myöntämisen edellytyksenä olevat erityiset syyt.

Omat juomat voidaan kieltää

Omat pullot voidaan kieltää

Omien alkoholijuomien nauttiminen yleisötilaisuuksissa on alkoholilain mukaan kielletty. Kiellon valvonnasta vastaavat tilaisuuden järjestäjä ja poliisi, joilla on kokoontumislain mukaan aina oikeus kieltää myös alkoholijuomien hallussapito tilaisuudessa. Lain lähtökohta on, että alkoholijuomien nauttiminen on sallittu vain luvanhaltijan anniskelualueella. Tällöin myös alaikäisten alkoholinkäyttö on valvottavissa.

Anniskeluluvanhaltijalla on oikeus edellyttää mm. tilaisuuden järjestäjän kanssa tehtävässä vuokrasopimuksessa, että tilaisuuden järjestäjä kieltää yleisöltä omien alkoholijuomien hallussapidon ja myös valvoo kiellon noudattamista

Tuotevalvontakeskuksen tarkoituksena on aloittaa neuvottelut poliisihallinnon kanssa myös muista uusista yhteistyömuodoista, joilla voidaan tehostaa alkoholijuomien nauttimiskiellon valvontaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.