Mainos

Anni Juusolle venäläinen elokuvapalkinto

Suomen saamelainen näyttelijä Anni Juuso on palkittu parhaasta naispääosasta venäläisen elokuvan juhlagaalassa. Juuso pokkasi Kultainen oinas -palkinnon Moskovassa jouluna.

23-vuotias näyttelijä esittää kokonaan saamenkielisen roolin venäläisessä elokuvassa nimeltä Käki, joka on noussut itänaapurissa suureen suosioon. Tänä vuonna ensi-iltansa saaneessa elokuvassa esiintyy myös toinen suomalainen näyttelijä, Ville Haapasalo.

-Tämä palkinto oli täysi yllätys. Kultainen oinas on koko Venäjän elokuvatoimittajien ja -kriitikoiden jakama palkinto, kertoi myös Yleisradion saamenkielisen radion toimittajana työskentelevä Anni Juuso.

Juuso sai roolistaan jo aiemmin Viipurin elokuvajuhlien palkinnon venäläisen elokuvan parhaana naisnäyttelijänä.

-Päädyin tähän elokuvaan sattumalta. Siihen etsittiin naista saamenkieliseen rooliin, ja Ville Haapasalo tiesi suositella minua, Anni Juuso kiittää.

Käki (Kukushka) -elokuva on esitetty tänä vuonna elokuvajuhlilla Amerikassa, Kanadassa ja Kreikassa. Suomalaisten lisäksi filmin kolmantena päähenkilönä on venäläinen Viktor Bytshkov. Anni Juuson tietojen mukaan Käki tulee elokuvateattereihin myös Suomessa ensi keväänä.

Ei yhteistä kieltä

Käki on omaperäinen tarina vanhasta ja paljon käytetystä teemasta sota ja rakkaus. Tapahtumat sijoittuvat Suomen ja Venäjän rajamaille Lappiin syksyllä 1944, vähän ennen välirauhansopimuksen solmimista. Venäläinen Ivan ja suomalainen Veikko joutuvat kumpikin tahollaan kokemaan kovan kohtalon: omat ovat tuominneet heidät kuolemaan. Kumpikin kuitenkin pelastuu ja joutuu saamelaisen Annin hoiviin.

Tarinassa kolme vierasta ihmistä, jotka eivät ymmärrä toistensa kieltä, yrittävät keskustella mutta eivät siinä kovin hyvin onnistu. He puhuvat toistensa ohi ja joutuvat kiperiin tilanteisiin. Kertomuksessa on silti nähty pasifistinen sanoma siitä, että eroistaan huolimatta ihmiset eivät ole lopulta kovin erilaisia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.