Mainos

Annanilta uusi Kypros-ehdotus

Tuoreessa Kypros-suunnitelmassa kyproksenkreikkalaiset saisivat yhdistymisessä suunniteltua enemmän maata. Aiemmin kaavailtua harvempi voisi kuitenkin palata vanhoille kotiseuduilleen.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on luovuttanut kyproksenkreikkalaisille ja -turkkilaisille sekä Kreikan ja Turkin viranomaisille uudistetun Kyproksen rauhansuunnitelman. Suunnitelman tarkoituksena on löytää sopu kolme vuosikymmentä jaettuna olleen saaren yhdistymisestä.

- Uskon, että suunnitelma on voitto kaikille, Annan sanoi luovuttaessaan 9 000-sivuisen suunnitelman neuvottelijoille Vierwaldstätterjärven (Luzerninjärven) rannalla sijaitsevassa Bürgenstockin alppikylässä Sveitsissä.

Suunnitelmassa kyproksenkreikkalaiset saisivat yhdistymisessä aiemmin suunniteltua enemmän maata, mutta aiemmin kaavailtua harvempi voisi palata vanhoille kotiseuduilleen kyproksenturkkilaisten puolelle jakolinjaa.

Neuvotteluja lähellä olevan lähteen mukaan kyproksenturkkilaisten turvallisuutta valvomaan saisi pysyvästi jäädä ennalta määrittelemätön määrä turkkilaissotilaita. Aiemmassa YK:n esittelemässä rauhansuunnitelmassa niin Turkki kuin Kreikkakin olisivat saaneet pitää saarella 6 000 sotilasta kunnes Turkki liittyy EU:hun.

Alustava vastaus aamulla?

YK:n Kyproksen lähettilään Alvaro de Soton mukaan osapuolten on määrä antaa alustava vastauksensa suunnitelmaan huomisaamuun mennessä. Sen jälkeen uusien muutosesitysten puimiseen jää vielä vuorokausi aikaa ennen kuin neuvottelut päättyvät keskiviikkona.

Osapuolten tarkoituksena on löytää yhteisymmärrys jaetun saaren yhdistymisestä ennen Kyproksen liittymistä EU:hun toukokuun alusta. Jos sopua ei löydy, Annanilla on valtuudet viimeistellä sopimusluonnos, josta järjestetään kansanäänestys 20. huhtikuuta Kyproksen kreikkalaisessa ja turkkilaisessa osassa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.