Mainos

Annan: Voimaa ja diplomatiaa Balkanille

YK:n pääsihteeri Kofi Annan antoi tänään tukensa voimankäytöllä uhkaamiselle poliittisen ratkaisun aikaansaamiseksi Kosovossa. Annan vieraili YK:n pääsihteerinä ensimmäistä kertaa Natossa. Naton pääsihteeri Javier Solana puolestaan ilmoitti kertovansa uudesta poliittisesta aloitteesta illansuussa.

Annan sanoi puheessaan Naton suurlähettiläille, että Naton ja YK:n on jatkettava voiman ja diplomatian yhteensovittamista. Se on Annanin mukaan "avain Balkanin rauhaan". Annan muistutti Bosnian antamasta kokemuksesta: Nato ja YK yrittivät rauhoittaa Bosniaa kolmen vuoden ajan hampaattoman päätöslauselman pohjalta, mutta vasta päätös ilmaiskuista sai sodan loppumaan.

Annan viittasi vaikeuteen lopettaa sisäiset konfliktit, varsinkin itsenäisen valtion tahdon vastaisesti. Hän jatkoi, että voimakäyttöä tarvitaan, kun kaikki muut keinot ovat epäonnistuneet. Maailma saattaa jälleen kerran olla ylittämässä tuota rajaa, nyt entisessä Jugoslaviassa, Annan sanoi.

Uusi aloite tulossa

Solana kertoi etukäteen, että uuden, maailmanlaajuisen poliittisen aloitteen toivotaan antavan uuden sysäyksen Kosovon rauhanprosessille. Annan puolestaan sanoi tekevänsä erittäin kovasti työtä poliittisen ratkaisun saamiseksi Kosovoon.

Kun Annanilta kysyttiin, voisiko Nato puuttua Kosovon tilanteeseen YK:n turvallisuusneuvoston nimenomaisen hyväksymisen perusteella, Annan vastasi: "Tavallisesti voimankäyttöön vaaditaan turvallisuusneuvoston hyväksyntä." Nato katsoo, että jo olemassaolevat turvallisuusneuvoston päätöslauselmat antavat riittävän oikeudellisen perustan voimankäytölle konfliktissa. Turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenistä Kiina ja Venäjä voisivat estää halutessaan päätöslauselman voimankäytöstä.

Venäjän ja viiden länsimaan muodostama yhteysryhmä kokoontuu perjantaiaamuna Lontooseen esittämään vetoomuksen Jugoslavian presidentille Slobodan Milosevicille ja Kosovon albaaniväestön johtajille osallistua kansainväliseen rauhankonferenssiin kahden viikon kuluttua. Annan sanoi odottavansa vetoomusta Kosovon kaikkien asukkaiden ihmisoikeuksien täydellisestä kunnioittamisesta, rauhanomaisista neuvotteluista ainoana keinona ratkaista Kosovon konflikti ja entisen Jugoslavian alueen sotarikoksia tutkivan tuomioistuimen toimivallan hyväksymisestä koko alueella.

Yhteenotot jatkuvat

Kosovossa enemmistönä olevilla albaaneilla tulee Annanin mielestä olla sellainen itsehallinto, että se takaa mahdollisuuden elää ilman terroria ja väkivaltaa. Britannian viranomaiset kertoivat tänään, että yhteysryhmä saattaisi sopia Kosovon rauhanneuvottelujen aikataulusta. Eurooppaan kaavailtua neuvottelupaikkaa ei ole päätetty, mutta Jugoslavian alueella neuvotteluja ei kuitenkaan käydä. Yhteysryhmä saattaa nimetä kansainvälisesti tunnetun henkilön vetämään neuvotteluja tai pyytää neuvottelujen isäntämaata tekemään sen.

Yhteysryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Britannia, Saksa, Italia, Ranska ja Venäjä. Kosovo-neuvotteluihin osallistuisivat myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj, Yhdysvaltain neuvottelija Christopher Hill ja EU:n neuvottelija Wolfgang Pietrisch. Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov matkusti tänään Pariisiin neuvottelemaan ennen perjantaista yhteysryhmän kokousta. Yhteenotot jatkuivat tänään Kosovossa. Kaksi Albaanien vapautusrintaman UCK:n sissiä kuoli ja kaksi poliisia haavoittui Kosovon lounaisosassa, kertoivat kansainväliset tarkkailijat.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.