Mainos

Annan varoitti USA:ta hyökkäämästä Irakiin omin päin

YK:n pääsihteeri Kofi Annan varoitti tänään Yhdysvaltoja hyökkäämästä Irakiin omin päin ja tähdensi sodan olevan viimeinen keino Irakin-kriisin ratkaisemiseksi.

Mahdollisella YK:n valtuutuksella tapahtuvalla yhteisellä sotilasoperaatiolla olisi myös vahvempi oikeutus ja paremmat menestymisen mahdollisuudet, Annan arvioi Yhdysvaltain Williamsburgissa pitämässään puheessa.

Annan tähdensi, että YK:n turvallisuusneuvoston päätösten "sotilaallinen toimeenpano ei kuulu yksittäiselle valtiolle, vaan kansainväliselle yhteisölle". Hän muistutti myös, että sota on aina inhimillinen katastrofi, jonka välttämiseksi kaikkien "ennen muuta Irakin johdon" on tehtävä kaikkensa. Annan puhui virginialaisen William and Mary Collegen 310-vuotisjuhlissa.

YK:n turvallisuusneuvosto arvioi Irakin tilannetta seuraavan kerran ensi perjantaina, kun Irakissa joukkotuhoaseita etsivät tarkastajat raportoivat työnsä tuloksista.

Annanin mukaan turvallisuusneuvoston asiana on noudattaa "velvollisuuksiaan", jos Irakin havaitaan rikkoneen YK:n aseriisuntamääräyksiä. Turvallisuusneuvosto voi antaa valtuutuksen sotilasoperaatioon päätöslauselmassaan.

Yhdysvallat on uhannut hyökätä Irakiin tarvittaessa yksin.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.