Mainos

Annan uuteen syyniin YK:n Irak-tutkimuksissa

Julkisuuteen hiljattain vuotanut muistio vihjaa, että YK:n pääsihteeri tiesi Cotecna-yhtiön Irakin puuhista tähän asti luultua enemmän.

YK:n Irakin Ruokaa öljystä -ohjelman epäselvyyksiä tutkiva komissio on ottanut pääsihteeri Kofi Annanin uuteen syyniin. Julkisuuteen vuotanut muistio vihjaa, että Annan tiesi Cotecna -yhtiön toimista Irakissa tähän asti luultua enemmän.

1990-luvulla taloussaarrossa ollut Irak hankki ruokaa ja elintarvikkeita YK:n valvomilla öljykaupoilla. Saddam Husseinin epäillään rahastaneen niillä sumeilematta. YK:n korkeita virkailijoita syytetään kähminnästä ja sisäpiirin kaupoista.

Cotecna oli yksi kymmenistä yhtiöistä, jotka osallistuivat kaikkiaan noin 65 miljardin dollarin arvoiseen ohjelmaan. Cotecnan tehtävänä oli valvoa Irakiin vietävien elintarvikkeiden laatua. Sveitsiläisyhtiö teki joulukuussa 1998 YK:n kanssa sopimuksen, joka takasi sille noin 10 miljoonan dollarin vuositulot. Annanin poika Kojo oli tuolloin Cotecnan palveluksessa.

Uusia kuulusteluja

YK:n ruokaa öljystä -ohjelman epäselvyyksiä selvittävä riippumaton tutkijaryhmä totesi aiemmin keväällä raportissaan, ettei Annan itse ollut yhteydessä Cotecnaan. Julkisuuteen hiljattain vuotanut Cotecnan muistio herättää kuitenkin uusia epäilyksiä.

Muistiossa yhtiön entinen johtaja Michael Wilson kertoo tavanneensa lyhyesti Annanin ja hänen lähipiiriläisiään Pariisissa viikkoa ennen sopimuksen tekemistä ja "luottavansa heidän tukeensa".

Annan ei tiedottajiensa mukaan muista tuollaista tapaamista. He pitävät mahdollisena, että isä ja poika ovat tavanneet epävirallisissa merkeissä Pariisissa. Pääsihteeri kiistää pyrkineensä vaikuttamaan Cotecnan sopimukseen.

Yhdysvaltain keskuspankin entisen johtajan Paul Volckerin johtama tutkijaryhmä kertoo, että se haluaa nyt kuulustella Annania ja Wilsonia uudelleen. Volckeria on kritisoitu kotimaassaan. Etenkin kongressin republikaanit vaativat YK:n epäselvyyksien perinpohjaista tonkimista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.