Mainos

Annan tyrmäsi toiveet YK:n rauhanturvaajista Irakissa

YK ei lähetä rauhanturvaajia Irakiin, kertoo YK: pääsihteeri Kofi Annan. Hän myös epäilee Irakin vaaliaikataulun nopeuttamisen mahdollisuutta.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on tyrmännyt toiveet siitä, että maailmanjärjestö siirtäisi lähiaikoina rauhanturvaajiaan Irakiin. Hänen mukaansa YK:n turvallisuusneuvosto voisi puolestaan hyväksyä monikansalliset joukot.

Annan kertoi näkemyksistään Pariisissa keskusteltuaan presidentti Jacques Chiracin kanssa. Annan ilmoitti olevansa kuitenkin valmis siihen, että YK:n asiantuntijat matkustaisivat Irakiin heti kun turvallisuustilanne sen sallii. Ryhmän on määrä tutkia, voidaanko Irakissa pitää vaalit ennen kesäkuuksi kaavailtua vallansiirtoa.

-Heti kun olen varma siitä, että Yhdysvaltain johtama Irakin väliaikaishallinto kykenee tarjoamaan riittävät turvatakuut, tulen lähettämään ryhmän Irakiin, Annan sanoi lausunnossaan. Hän ei tarkentanut, koska ryhmä voisi lähteä Irakiin.

Kymmenettuhannet Irakin shiiamuslimit ovat osoittaneet mieltään sitä vastaan, että suorien vaalien asemesta maakuntien johtomiehet nimittäisivät erillisen elimen, joka valitsisi väliaikaisen hallituksen. Yhdysvaltain viranomaiset pitävät suorien vaalien pitämistä liian aikaisena muun muassa turvallisuusongelmien takia.

YK:n odotetaan tavoittelevan vaalikiistaan sekä shiiamuslimeja että miehittäjiä tyydyttävää sopuratkaisua. Annan on suhtautunut niin ikään epäillen siihen, voidaanko kunnollisia vaaleja järjestää näin nopeasti.

YK vetäytyi Irakista elokuussa, sen jälkeen kun sen Bagdadissa sijaitsevaan päämajaan oli tehty pommi-isku, jossa 22 ihmistä sai surmansa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.