Mainos

Annan tapaa uudelleen turvallisuusneuvoston

YK:n pääsihteerin Kofi Annanin oli määrä tavata tänään uudelleen YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden edustajat kokouksessa, jossa yritetään muotoilla Irakille tarjottavaa ehdotusta, joka ratkaisisi Irakin ja YK:n välisen kiistan.

Turvallisuusneuvosto yrittää saada aikaan muotoilun, joka toisaalta takaisi sen, että YK:n asetarkastajat voivat tehdä vapaasti työtään Irakissa ja joka toisaalta olisi sellainen, että Irakin presidentti Saddam Hussein voisi hyväksyä ehdotuksen kasvojaan menettämättä. Turvallisuusneuvosto tapasi jo maanantaina, mutta sen pysyvät jäsenmaat - Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Venäjä ja Kiina - tarvitsivat Annanin mukaan "hieman lisäaikaa" päästäkseen sopimukseen.

-Ymmärtääkseni eilen kokouksen loppuessa oltiin hyvin lähellä ratkaisua, sanoi Britannian ulkoministeri Robin Cook tänään. Hänen mukaansa tähtäimessä oleva sopumuotoilu tarkoittaisi sitä, että asetarkastajien rinnalla tarkastuksiin osallistuisi myös diplomaatteja.

Britannia on tähän saakka selvimmin tukenut Yhdysvaltain suunnittelemaa aseellista iskua Irakiin ja lähettänyt jo Persianlahdelle välineistöä Yhdysvaltain joukkojen tueksi. Britannia on kuitenkin myös toiminut Yhdysvaltain ja iskua vastustavien Ranskan, Venäjän ja Kiinan välimiehenä.

Periaatteellinen yksimielisyys

Yhtä mieltä turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet ovat kuitenkin siitä, että Irak on saatava tottelemaan YK:n päätöksiä. Irakin ja YK:n välinen kiista syntyi, kun Irak kieltäytyi päästämästä YK:n asetarkastajia tietyille "presidentillisille alueille", joita ovat myös Husseinille kuuluvat palatsit. Turvallisuusneuvosto on torjunut Irakin vaateet, joiden mukaan asetarkastusten kesto rajoitettaisiin 60 vuorokauteen.

Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov sanoi tänään, että Irak olisi valmis taipumaan YK:n vaateisiin ja päästää asetarkastajat kaikkiin kohteisiin. Primakov ei kuitenkaan tarkentanut sanomaansa eikä Irak vahvistanut väitettä. Primakovin mukaan diplomatian keinoista ei luovuta ennen kuin Annan on vieraillut Irakissa. Primakov sanoi kuitenkin, että Annanin matkan toteutuminen on "tehokkaasti estetty", tarkentamatta väitettä lähemmin.
(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.