Mainos

Annan taivutteli Irania estämään aseviennin Libanoniin

Annannin Iranin vierailun pääaiheina ovat maan ydinkiista ja Libanonin tilanne. Etelä-Libanoniin on tänään rantautunut satoja italialaisia rauhanturvaajia.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on taivutellut Irania tukemaan Hizbollahin ja Israelin tulitaukoa. Hän on yrittänyt saada Iranilta samanlaista lupausta kuin Syyrialta, joka on vakuuttanut estävänsä aseviennin Hizbollahin taistelijoille.

YK-lähteet kertoivat, että Iranin ulkoministeri Manuchehr Mottaki tarjosi Annanille "täyttä yhteistyötä". Tapaamisen konkreettiset tulokset jäivät kuitenkin epäselviksi.

Iranin viranomaiset ovat aiemmin kiistäneet toimittaneensa aseita Hizbollahille, vaikka maa rahoitti ja varusti shiiamuslimien liikettä 1980-luvulla. Iranin mukaan yhteistyö muuttui myöhemmin vain moraaliseksi ja poliittiseksi. Hizbollahin uskotaan kuitenkin iskeneen Israelia vastaan nimenomaan Iranista tuoduilla aseilla.

- Olen täällä keskustelemassa päätöslauselma 1701:stä, joka käsittelee Libanonin tilannetta. Puhun myös kansainvälisen yhteisön muista huolenaiheista tällä alueella, Annan ilmoitti toimittajille.

Annanin odotettiin pyytävän Iranilta myös apua kahden Hizbollahin vangitseman israelilaissotilaan vapauttamisessa. Hizbollahin sissit sieppasivat heidät raja-alueella 12. heinäkuuta, minkä jälkeen Israel aloitti sotatoimensa. Sodassa kuoli 1300 ihmistä, joista suurin osa oli libanonilaisia siviileitä.

YK-sotilaita pian 5000

- YK-joukot antavat ainakin jonkinlaista psykologista luottamusta siihen, etteivät israelilaiset hyökkää uudelleen Libanonin kansaa vastaan. Ne myös parantavat etelän taloutta, pohtii tyroslainen kauppias Siham Ahmad al-Mohammad.

Vain harva paikallinen asukas oli seuraamassa al-Mohammadin tavoin italialaisten rauhanturvaajien tuloa Tyrokseen. Kaupunkiin saapui noin 800 YK-sotilasta, joiden määrä pyritään nostamaan yhteensä 15 000:een. Italialta odotetaan yhteensä kolmeatuhatta miestä, Ranskalta kahtatuhatta ja Espanjalta tuhatta. Suomi varautuu lähettämään pioneerikomppanian, jossa on enintään 200-250 rauhanturvaajaa.

- He ovat viime kädessä riippuvaisia YK:n päätöslauselmista, ja Yhdysvallat käyttää veto-oikeuttaan. Amerikkalaiset tekevät mitä Israel haluaa, arveli 25-vuotias työmies Mohammad Ali pessimistisenä.

Unifil-joukkojen ranskalaiskomentaja kenraalimajuri Alain Pellegrini korostaa puolestaan operaation muuttunutta luonnetta.

- Aiempi Unifil on kuollut. Uusi on sitä vahvempi ja valtuudet voimakkaammat, hän sanoo.

Pellegrini arvioi, että Etelä-Libanonissa on 5000 YK-sotilasta kahden viikon kuluessa. Unifilillä oli ennestään Libanonissa 2000 rauhanturvaajaa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.