Mainos

Annan päätti hajottaa Jenin-ryhmän

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on perunut YK:n selvitysryhmän matkan Jeninin pakolaisleirille ja hajottaa ryhmän.

YK ja Jenin

YK:n pääsihteerin Kofi Annanin päätös hajottaa Jeninin tiedonkeruuryhmä on otettu vastaan pettyneenä. Päätös aiheutti kaaoksen YK turvallisuusneuvostossa, jossa riideltiin läpi yön. Presidentti Martti Ahtisaaren johtama ryhmä on yhä Genevessä. He sanovat odottavansa vielä lopullista päätöstä YK:n turvallisuusneuvostosta, ennen kuin luopuvat tehtävästä ja lähtevät kotimatkalle.

Suurin toivein asetettu Jeninin tiedonkeruuryhmä ei siis koskaan päässyt Geneveä pidemmälle. Presidentti Martti Ahtisaaren johtama ryhmä sanoo olevansa pettynyt, mutta odottaa vielä huomisaamuun ennen kuin lähtee kotimatkalle.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä tänään lopullisesti päättää mitä Jeninin suhteen tehdään.

Pettynyt on myös ulkoministeri Erkki Tuomioja.

- Se on surullista YK:n kannalta, se on surullista tuon kriisin ratkomisen kannalta. Olisi tärkeää saada mahdollisimman arvovaltaiselta taholta vahvistettua totuus Jeninin tapahtumista ja tämän kaiken tietenkin pitäisi olla myös ja nimenomaan Israelin intresseissä.

YK:n Pääsihteeri Kofi Annanin päätös synnytti viime yönä myrskyn YK:ssa. Annan ilmoitti turvallisuusneuvostolle, että Israel on koko ajan esittänyt lisää vaatimuksia eikä ryhmän lähdölle näin ole edellytyksiä.

Raivostuneet arabimaat vaativat, että Jeniniin mennään - vaikka vastoin Israelin tahtoa.

- Israel ei ole suvereeni valtio Länsirannalla ja Gazassa, joten sillä ei ole oikeutta häiritä pääsihteeriä saati turvallisuusneuvoston lähettämää tiedonkeruuryhmää, sanoo palestiinalaisia YK:ssa edustava Nasser Al-Kidwa.

Israelin mukaan mitään tutkittavaa ei ole. - Tulee muistaa mistä oikein on kyse. Jeninissä ei tapahtunut hirveyksiä siellä ei ollut joukkomurhaa. Siellä käytiin kiivaita taisteluja palestiinalaisten ja Israelin armeijan välillä, sanoo Israelin YK-lähettiläs Jehuda Lancry.

Joka tapauksessa YK on kärsinyt vakavan arvovaltatappion ja joutuu nyt miettimään keinoja maineensa paikkaamiseksi.

Israel sanoo sotilasoperaation päättyneen

Israelin puolustusministeri Binjamin Ben Eliezer ilmoitti myöhään eilen illalla, että sotilasoperaatio on lopussa. Hän kertoi myös haluavansa aloittaa pikaisesti poliittiset keskustelut palestiinalaisten kanssa.

Israelin armeijan joukot ovat lopettaneet palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatin päämajan piirityksen Ramallahissa.

Huolimatta Israelin joukkojen poistumisesta palestiinalaishallinnon keskuksesta yhteenotot jatkuvat monissa paikoissa. Aamuyön tunteina Israelin joukot iskivät Länsirannalla sijaitsevaan Tulkaremin kaupunkiin, minkä liepeiltä on kuultu räjähdyksiä. Lisäksi Betlehemissä, Jeesuksen syntymäkirkossa, israelilaissotilaat ja kirkossa piileskelevät palestiinalaistaistelijat ovat ottaneet rajusti yhteen. Israel on vaatinut palestiinalaisia antautumaan. Osa kirkosta on ilmiliekeissä.

(MTV3-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 2.5.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.