Mainos

Annan muistutti Israelia maata rauhasta -periaatteesta

YK:n pääsihteeri Kofi Annan tähdensi tänään vetäytymisen miehitetyiltä alueilta olevan Lähi-idän rauhanprosessin perustana. Hän kehotti osapuolia olemaan valmiina sovitteluratkaisuihin. Annan tapasi Israelin-vierailunsa aluksi maan presidentin Ezer Weizmanin.

Annan saapui tänään Lähi-idän kiertomatkansa viimeiseen kohteeseen Israeliin. Annan yrittää taivutella pääministeri Benjamin Netanyahua noudattamaan palestiinalaisten kanssa solmittua rauhansopimusta ja vetämään israelilaissotilaat sovituilta palestiinalaisalueilta. Keskusteluissa oli määrä käsitellä myös Israelin mahdollista vetäytymistä Etelä-Libanonista.
-Maan vaihtaminen rauhaan on rauhanprosessin perustana, sanoi Annan Jerusalemissa. Hän muistutti YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien olevan sitovia. Hän tähdensi, että osapuolten on neuvoteltava ja tehtävä tarpeellisia sovitteluratkaisuja päätöslauselmien toteuttamiseksi.

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt päätöslauselmia, joissa Israelia kehotetaan vetäytymään miehittämiltään arabialueilta. YK on lisäksi vaatinut Israelia lopettamaan uusien asuinalueiden rakentamisen noille alueille. Presidentti Weizman sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa Annanin kanssa olevansa toiveikas siitä, että kaikki Lähi-idässä haluavat rauhaa. Kaikki tajuavat, että rauhanneuvottelujen umpikuja on luonut räjähdysalttiin tilanteen. Pääministeri Netanyahu on asettanut maata rauhasta -periaatteen kyseenalaiseksi. Hänen mukaansa palestiinalaiset ovat luopuneet Oslossa solmituista sopimuksista, kun he eivät ole saaneet loppumaan terroristien iskuja Israelia vastaan. Vastatoimena Netanyahu on kieltäytynyt toteuttamasta Oslossa sovittua israelilaisjoukkojen vetämistä Länsirannalta.

Pääsihteeri Annan vieraili aiemmin tänään Gazan palestiinalaisalueella yhdessä palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin vaimon Suhan kanssa. Hän joutui keskeyttämään käyntinsä Jabalyan pakolaisleirillä jouduttuaan tungeksivan väkijoukon ahdistamaksi. Netanyahun avustajat torjuivat aiemmin tänään arvelut, joiden mukaan Israel olisi valmis luovuttamaan enää enempää kuin yhdeksän prosenttia Länsirannasta palestiinalaisille. Netanyahun hallitussihteerin Danny Navehin mukaan tätä suuremmat alueluovutukset vaarantaisivat Israelin turvallisuuden.

Yhdysvaltojen odotetaan julkistavan loppuviikosta oman välitysehdotuksensa, jossa Israelin kaavaillaan vetäytyvän vielä 13 prosentin suuruiselta alueelta Länsirantaa. Annan on jo vieraillut Libanonissa, Syyriassa, Egyptissä ja Jordaniassa sekä tavannut palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin Gazassa.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.