Mainos

Annan lupasi YK:n tuen Guatemalalle

Guatemalassa vieraileva YK:n pääsihteeri Kofi Annan lupasi YK:n täyden tuen, kun maa yrittää toipua vuosikymmeniä kestäneestä sisällissodastaan.

Vasemmistosissejä vastaan käyty sisällissota kesti 36 vuotta ja sen aikana noin 140000 ihmistä kuoli tai katosi. -Lupaan teille YK:n täyden tuen poliittisissa, taloudellisissa ja sosiaalisissa uudistuksissanne, ilmoitti Annan Guatemalan presidentille Alvaro Arzulle maanantai-iltana pidetyssä tilaisuudessa.

YK:lla oli keskeinen rooli, kun rauhanneuvottelut vasemmistosissien kanssa aloitettiin. Neuvottelut johtivat joulukuussa vuonna 1996 rauhansopimukseen, joka ei kuitenkaan ole toteutunut toivotulla tavalla. Guatemalan ihmisoikeusryhmien keskusjärjestö lähettikin Annanille avoimen kirjeen, jossa todetaan, että rauhanprosessi on paraikaa syvässä kriisissä, eikä Guatemalan hallitus ponnistele kyllin toteuttaakseen rauhansopimusta. Sopimukseen kuuluu mm. uudistuksia maan perustuslakiin sekä maan intiaanivähemmistön oikeuksien turvaaminen.

Hyssyttely jatkuu...

Erityisesti Guatemalan armeijaa on syytetty sisällissodan aikana tehdyistä räikeistä ihmisoikeusloukkauksista. Sodan tapahtumia tutkimaan on perustettu totuuskomissio, jonka arvovalta kuitenkin on kärsinyt siitä, ettei maan hallinto aina ota komission julkilausumia kuuleviin korviinsa. Maanantaina totuuskomission johtaja, saksalainen Christian Tomuschat joutui kuitenkin tulilinjalle puolustettuaan armeijan everstin antamaa suorapuheista radiohaastattelua. Eversti Otto Noack pahoitteli radiohaastattelussa armeijan sisällissodan aikana tekemiä vääryyksiä ja toivoi, että sotilaat joutuisivat teoistaan vastuuseen. Haastattelun jälkeen Noack määrättiin haastattelun jälkeen kuukaudeksi arestiin. Tomuschat kiitteli julkisesti Noackin rohkeutta ja totesi toivovansa, että useammat sotilaat ilmaisisivat julkisesti pahoittelunsa sisällissodan tapahtumista.

-Tomuschatin viime aikoina antamat julkiset lausunnot ovat maan sisäisiin asioihin sotkeutumista, jota hallitus ei voi hyväksyä, totesi Guatemalan ulkosuhteiden ministeri Eduardo Stein toimittajille. Tomuschat on toistuvasti arvostellut sekä maan armeijaa että hallitusta, mutta kyseessä oli ensi kerta, kun viranomaiset vastasivat arvosteluun.

...samoin väkivalta

Rauhansopimuksesta huolimatta ei Guatelemassa ole päästy satunnaisesta väkivallasta: myöhään maanantaina italialaissyntyinen pappi haavoittui vakavasti, kun tuntematon joukkio ampui häntä maan pääkaupungissa Guatemalassa, kertoivat armeijan edustajat. Sebastiano Crestanin kimppuun hyökättiin, kun hän oli poistumassa kirkosta. Radio Sonoran mukaan 60-vuotiaaseen Crestaniin osui viisi luotia.

Lisäksi Guatemalan viranomaiset tutkivat edelleen huhtikuun lopussa tapahtunutta piispa Juan Jose Gerardin murhaa. Gerardi tapettiin vain kaksi päivää sen jälkeen, kun hän oli esittänyt raportin maan pitkän sisällissodan aikana tehdyistä ihmisoikeusrikkomuksista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.