Mainos

Annan lupasi Abbasille tukea rauhanponnisteluihin

YK:n pääsihteeri Kofi Annan vierailee palestiinalaisalueilla ensimmäistä kertaa vuosiin. Hän on tavannut myös Israelin pääministerin Ariel Sharonin.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan vakuutti palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille, että kansainvälinen yhteisö on valmis tukemaan palestiinalaisvaltion muodostamista. Hänen mukaansa nyt on aika vaalia Lähi-idän rauhanprosessia, joka on ollut jäissä useita vuosia.

- Kansainvälinen yhteisö aikoo päättäväisesti toimia yhteistyössä molempien osapuolien kanssa tiekartan toteuttamiseksi, hän sanoi neuvottelujen välissä viitaten tiekarttana tunnettuun rauhansopimukseen. Annan sanoi toivovansa, ettei palestiinalaisvaltion perustaminen Israelin rinnalle olisi enää kaukana tulevaisuudessa.

Annan vieraili palestiinalaisalueilla ensimmäistä kertaa vuosiin. Ennen tapaamisen alkua palestiinalaishallinnon päämajassa Ramallahissa Annan laski seppeleen edesmenneen palestiinalaisjohtajan Jasser Arafatin haudalle.

Annan sanoi keskustelleensa Abbasin kanssa Israelin suunnitelmasta purkaa Gazassa olevat juutalaissiirtokunnat loppukesästä ja israelilaisjoukkojen vetäytymisestä viidestä Länsirannan kaupungista. Hän sanoi olevansa rohkaistunut vallansiirron onnistumisesta viime päivien keskustelujen perusteella.

Annan tapasi jo eilen illalla Jerusalemissa Israelin pääministerin Ariel Sharonin. Sharon vaati tapaamisessa, että palestiinalaisten on täytettävä tiekarttaan kirjatut velvoitteensa ennen kuin rauhanhankkeessa voidaan edetä.

Sharonin mukaan palestiinalaiset eivät ole toimineet riittävästi "terrorirakenteiden purkamiseksi", vaikka tilanne onkin hänen mukaansa nyt parempi kuin aiemmin.

Palestiinalaiset ovat puolestaan syyttäneet Israelia haluttomuudesta toteuttaa omia sitoumuksiaan, muun muassa vankien vapauttamista ja joukkojen vetämistä Länsirannan kaupungeista.

Israel ja palestiinalaiset neuvottelevat Länsirannasta

Israelin puolustusministeri Shaul Mofaz ja palestiinalaisten sisäministeri Nasser Jussef neuvottelevat tänään israelilaisjoukkojen vetämisestä viidestä Länsirannan kaupungista.

Vetäytyminen on viivästynyt, koska osapuolet eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen järjestelyistä Jerikossa. Erimielisyys koskee kaupungissa olevaa tarkastuspistettä, jota palestiinalaiset ovat vaatineet Israelia poistamaan. Israel ei ole tähän mennessä taipunut vaatimuksiin.

(MTV3-STT-Reuters)

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja