Mainos

Annan kovin tyytyväinen Kiinan ihmisoikeusotteisiin

YK:n pääsihteeri Kofi Annan kertoi tänään olevansa erittäin tyytyväinen Kiinan päätökseen kutsua YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Mary Robinson maahan vierailulle. Annan tapasi Pekingissä Kiinan varapääministerin Qian Qichenin. YK:n pääsihteeri ilmaisi tapaamisen jälkeen tyytyväisyytensä myös siihen, että Kiina on luvannut allekirjoittaa YK:n poliittisia ja kansalaisoikeuksia koskevan sopimuksen.

Kiina kutsui Robinsonin maahan vierailulle tammikuussa. Tarkkailijoiden mukaan kutsu merkinnee sitä, että Kiina on avautumassa ihmisoikeuskysymyksissä, jotka ovat jo pitkään hiertäneet sen välejä länsimaihin.

Robinson ilmoitti tänään Genevessä aikovansa matkustaa Kiinaan syyskuussa. Tällöin hän mahdollisesti vierailee myös Tiibetissä. Robinson kiitteli Kiinan edistymistä ihmisoikeuskysymyksissä ja erityisesti maan myönteistä suhtautumista ihmisoikeussopimuksiin. Kiina allekirjoitti jo lokakuussa YK:n yhteiskunnallisia, kulttuurisia ja taloudellisia oikeuksia koskevan sopimuksen.

Qian ei suostunut tiistaina kertomaan, milloin Kiina allekirjoittaa toisen YK:n sopimuksen. Hän vakuutti kuitenkin, että Kiina aikoo noudattaa sopimusta sen jälkeen, kun se on allekirjoitettu.

Turvallisuusneuvoston pysyvissä jäsenmaissa kiertomatkalla oleva Annan kertoi keskustelleensa Qianin kanssa lisäksi Irakin asetarkastuksista, Aasian talouskriisistä, Lähi-idän rauhanprosessista sekä pysyvän rauhan saamisesta Korean niemimaalle.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.