Mainos

Annan korostaa sovittelun tärkeyttä Irakissa

Pääsihteeri vierailee Irakissa ensimmäistä kertaa sodan syttymisen jälkeen. Vierailu kertoo osaltaan YK:n vahvistuvasta roolista Irakissa.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on tarjonnut tukensa irakilaisille, jotta sodan repimän maan eri kansanosien välille saataisiin sovinto ja rauha.

- Sovittelu on nyt ensiarvoisen tärkeää. En usko, että kukaan olisi eri mieltä tästä asiasta, Annan sanoi tänään Bagdadissa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Annan toteaa Irakin käyvän nyt läpi todella tärkeää poliittista muutosvaihetta, jonka täytyy olla kaikenkattava. Hän sanoo maan kärsineen valtavasti terrori-iskuista, joiden hän ei kuitenkaan usko olevan vielä ohi.

Tänäänkin Bagdadissa on räjähtänyt. Kaupungin itäosassa tapahtuneessa autopommi-iskussa kuoli ainakin viisi ihmistä ja kymmeniä haavoittui.

Annan muistutti irakilaisia lehdistötilaisuudessaan, että mikään ideologia tai syy ei oikeuta tappamiseen.

Annanin aamupäiväinen saapuminen Bagdadiin oli täysi yllätys. Vierailusta ei ollut ilmoitettu etukäteen turvallisuussyistä. Pääsihteerin Irakin-vierailu on ensimmäinen sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen johtamat joukot hyökkäsivät maahan keväällä 2003. Irakiin Annan saapui Jordanian pääkaupungista Ammanista, missä hän keskusteli viranomaisten kanssa keskiviikon hotelli-iskuista.

YK:n rooli Irakissa kasvamassa taas hiljalleen

YK veti henkilökuntansa Irakista elokuussa 2003, kun autopommi surmasi yli 20 ihmistä YK:n Bagdadin-päämajassa. Turvatoimien puutteita YK:n Irakin toiminnassa on kritisoitu muun muassa presidentti Martti Ahtisaaren johtaman selvittelyryhmän raportissa.

Sittemmin YK:n henkilökunnan määrää Irakissa on hiljalleen lisätty. Maassa on tätä nykyä 260 maailmanjärjestön työntekijää. Tästä määrästä on 150 fidzhiläisiä turvajoukkoja, jotka ovat YK:n työntekijöiden turvamiehinä ja vartioivat järjestön tiloja.

YK aloitti jo viime vuoden lopulla toiminnan myös kahdessa toimipisteessä Bagdadin ulkopuolella. Kummassakin on työssä kuusi ihmistä. Toinen sijaitsee Basrassa Etelä-Irakissa ja toinen Arbilissa Pohjois-Irakin kurdialueella.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.