Mainos

Annan kehotti rasismikokousta voittamaan erimielisyytensä

YK:n kolmas rasismin vastainen maailmankonferenssi alkoi tänään Etelä-Afrikassa. Avajaispäivänä puhuivat mm. YK:n pääsihteeri ja YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Harri Holkeri.

Durbanin rasismin vastainen kokous alkoi tänään.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan kehotti tänään maailman maita voittamaan erimielisyytensä ja sopimaan rasismin vastaisesta toimintaohjelmasta. Annan puhui YK:n kolmannen rasismin vastaisen maailmankonferenssin avajaisissa Etelä-Afrikan Durbanissa.

Viikon kestävä rasismikokous joutuu kamppailemaan sekä Lähi-idän tilanteen että orjuuskysymyksen kanssa. Arabimaiden vaatimukset tuomita Israelin toimet palestiinalaisia vastaan saivat jo Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin jättäytymään pois kokouksesta. Kun kokous ensi perjantaina päättyy, kasassa pitäisi olla sekä rasismin vastainen julistus että toimintaohjelma.

Kymmenisentuhatta ihmistä marssi kokouksen avajaispäivänä Durbanissa mm. vaatien Israelia vetäytymään palestiinalaisalueilta. Sekä Kofi Annan että YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Mary Robinson totesivat avajaisissa, että kukaan ei mielellään näe itseään rasistina kun taas naapuria on helppo arvostella. Annanin mukaan Durbaniin ei kuitenkaan ole tultu syyttelemään toisia, vaan kokouksen päätteeksi jokaisen maan pitäisi sitoutua hahmottelemaan oma rasismin vastainen ohjelmansa.

-Keskinäinen syyttely ei ole tämän konferenssin tarkoitus. Päätavoitteemme täytyy olla rasismin uhrien tilanteen parantaminen, Annan jatkoi.

Annan puuttui puheessaan myös Israelin ja palestiinalaisten väleihin. Hänen mukaansa on ymmärrettävää, että antisemitismin ja joukkotuhon kohteeksi joutuneet juutalaiset vierastavat Israeliin kohdistuvia rasismisyytöksiä. Tämä ei kuitenkaan oikeuta palestiinalaisiin kohdistuvia vääryyksiä, Annan huomautti.

YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Harri Holkeri painotti avajaisissa Etelä-Afrikan symbolista merkitystä kokouksen pitopaikkana. Samalla hän totesi, että huomattava määrä poliittista tahtoa on tarpeen, jotta ratkaisematta vielä oleviin kysymyksiin löydetään kokouksessa sopu.

Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki puolestaan puhui miljardeista mustista ja värillisistä, jotka on tuomittu toivottomaan elämään. Hän vaati maailman maita yhdistymään orjuuden ja siirtomaakauden perinnön purkamiseksi.

Tuhansien vieraiden Durban

Lentoyhtiöt ovat viime päivinä kuljettaneet Intian valtameren rannalla sijaitsevaan Durbaniin tuhansia kokousvieraita kiivaaseen tahtiin. Noin 160 maan edustajien joukossa on muun muassa palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat, Kuuban johtaja Fidel Castro sekä kymmenkunta Afrikan maiden johtajaa.

Konferenssikeskuksesta on väliaikaisesti tullut YK:n aluetta. Keskuksen ympäristöön on myös määrätty säteeltään kilometrin mittainen lentokielto. Hotellit ovat tupaten täynnä kokousvieraita, toimittajia ja järjestystä turvaavia poliiseja. Poliiseihin ja muihin turvallisuusmiehiin törmää etenkin konferenssikeskuksen tienoilla muutaman kymmenen metrin välein.

Rikollisuuden määrästään surullista kuuluisuutta saanut Etelä-Afrikka pyrkii turvaamaan kokouksen sujumisen noin 3000 poliisin ja sotilaan turvin. Poliisi vakuutti ennen kokousta, ettei se tule sietämään useista kansainvälisistä kokouksista viime aikoina tutuiksi tulleita väkivaltaisia mielenosoituksia.

Durbanissa on alkuviikosta lähtien ollut meneillään kansalaisjärjestöfoorum, jossa on myöskin tuhansia osallistujia. Kansalaisjärjestöpuolella on puhuttu niin Lähi-idästä, orjuuden ja kolonialismin perinnöstä, Intian ja muiden Aasian maiden kastittomien asemasta kuin alkuperäiskansoista ja vähemmistöistäkin.

Kastittomien asema on saanut runsaasti huomiota foorumissa, ehkä myös siksi, että Durbanin alueella asuu merkittävä aasialaisvähemmistö.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.