Mainos

Annan kehottaa hyväksymään Darfur-sopimuksen

Kofi Annan pyrkii vauhdittamaan Darfurin rauhanprosessia ja kehottaa myös sissiliikkeitä hyväksymään eilen solmitun rauhansopimuksen.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan kehottaa kaikkia osapuolia hyväksymään Sudanin Darfurin rauhansopimuksen.

Sudanin hallitus ja sitä vastustava suurin sissiliike SLA allekirjoittivat rauhansopimuksen eilen illalla, mutta sopimusta vastaan haraavat kuitenkin edelleen pienempi sissiliike ja SLA:n sirpaleryhmittymä.

- Otan tiedon rauhansopimuksesta lämpimästi vastaan. Kehotan myös kahta vielä puuttuvaa osapuolta tarttumaan tähän historialliseen hetkeen ja allekirjoittamaan sopimuksen, joka lopettaisi traagisen ajan Sudanin historiassa, Annan sanoo.

Annanin mukaan rauhansopimus mahdollistaa rauhanturvaoperaatioiden vahvistamisen Darfurissa. Hän haluaisi myös lisää varoja humanitääriselle toiminnalle alueella.

Darfuriin on jo pitkään väännetty rauhansopimusta. Perjantain vastaisena yönä päättynyt takaraja oli jo kolmas viime sunnuntain jälkeen asetettu.

Darfurissa syttyi sisällissota 2003, kun kaksi sissiliikettä ryhtyi taistelemaan Sudanin hallituksen joukkoja vastaan saadakseen alueelleen itsemääräämisoikeuden. Hallitus on myös tukenut ns. janjaweed-taistelijoita näiden iskiessä sissien kohteisiin. Taisteluissa on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä, ja yli kaksi miljoonaa on joutunut pakenemaan kodeistaan.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

(5.5.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.