Mainos

Annan: Kansainvälisillä toimilla rauha Lähi-itään

Annanin mukaan Afganistanin operaatio on alkanut hyvin, mutta tehtävää on paljon.

Kofi AnnanYK:n pääsihteeri Kofi Annan vetosi tänään vieraillessaan Iranissa kansainväliseen yhteisöön, jotta se ryhtyisi toimiin Lähi-idän rauhanprosessin uudelleenkäynnistämiseksi. Annan kuvasi lehdistötilaisuudessa palestiinalaisalueiden tilannetta traagiseksi. Hän toivoi kollektiivisia toimia osapuolten saamiseksi neuvottelupöytään.

Tilaisuudessa oli paikalla myös Iranin ulkoministeri Kamal Kharrazi. Annan ei yhtynyt arabimaailman kritiikkiin siitä, että Yhdysvallat tukisi yksipuolisesti Israelia konfliktissa. Annan saapui Iranin pääkaupunkiin Teheraniin eilisiltana päätettyään vierailunsa Afganistanissa. Hänen on määrä neuvotella kaksipäiväisen vierailun aikana Iranin johtajien kanssa Afganistanin jälleenrakennuksesta ja Lähi-idän tilanteesta. Tänään hän tapasi muun muassa presidentti Mohammad Khatamin.

Afganistanin hallinnolle työrauha

Annan ilmoitti tukevansa Afganistania jälleenrakennustyössä ja varoitti sen naapurimaita - myös Irania - puuttumasta maan sisäisiin asioihin Taleban-hallinnon kaaduttua. Afganistanin-vierailun päättyessä Annan oli sanonut, että operaatio maan jälleenrakentamiseksi oli alkanut hyvin, mutta että paikallisilla viranomaisilla ja kansainvälisillä järjestöillä on vielä paljon tehtävää.

-Aiomme edetä hyvin, hyvin nopeasti, niin nopeasti kuin voimme ja niin nopeasti kuin varoja saadaan, Annan sanoi. Annan oli ensimmäinen Afganistanissa vieraillut YK:n pääsihteeri sitten vuoden 1959.

Iran tukenut jälleenrakennusta

Vaikka Annan olikin tyytymätön uutisiin siitä, että Iranin hallitus olisi pyrkinyt puuttumaan Afganistanin tilanteeseen, hän antoi tunnustusta Iranin avulle jälleenrakennustyössä. Annan myös arveli, että Yhdysvaltain väitteet siitä, että Iran olisi antanut suojaa pakeneville al-Qaeda-terroristijärjestön jäsenille, ovat perättömiä. Annanin mukaan Iran ei tue al-Qaedaa sen enempää ideologisesti, poliittisesti kuin uskonnollisestikaan. Myös Kharrazi kuvasi tietoja perusteettomiksi ja korosti, että Iranin ja Afganistanin raja on suljettu ja tarkkaan valvottu.

Tänään kerrottiin myös, että Iranin poliisi otti yhteen mieltään osoittavien opettajien kanssa lähellä presidentin toimistoa Teheranissa. Toistakymmentä mielenosoittajaa pidätettiin. Opettajat vaativat korotuksia riittämättömiin palkkoihinsa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.