Mainos

Annan: Johtajat tiiviimmin köyhyyttä vastaan

YK:n pääsihteeri Kofi Annan kehotti tänään New Yorkiin kokoontuneita maailman johtajia entistä tiiviimmin taisteluun maailmanrauhan puolesta sekä köyhyyttä ja tauteja vastaan.

Annan painotti kolmipäiväisen huippukokouksen aattona pitämässään tiedotustilaisuudessa, että köyhyyden voittaminen on järjestön "tärkein päämäärä". Pääsihteeri toivoi tämän painotuksen näkyvän myös itse kokouksessa. Samalla hän kuitenkin muistutti, että myös YK:n rauhanturvaamistoiminta kaipaa kohennusta.

-Minulla ei ole mitään harhakäsityksiä siitä, että yksittäinen kokous sinällään voisi muuttaa maailmaa. Mutta uskon, että tämä kokous tarjoaa ainutkertaisen mahdollisuuden maailman johtajille uudistaa sitoutumisensa tavoitteisiimme ja päämääriimme, Annan selvitti.

Tiukat turvatoimet


Kokouksen alkua varjostivat tiukat turvatoimet. Poliisi oli jo tänään pidättänyt useita epäilyttäviä henkilöitä. Kokouksen ajaksi New Yorkiin on luvassa liki sata erillistä mielenosoitusta, joten kaupungin 41 000 poliisilla riittää työtä.

Kokouksen lopuksi maailman johtajien on tarkoitus hyväksyä julistus, jossa sitoudutaan työskentelemään köyhyyden karkottamiseksi, lasten koulutuksen parantamiseksi ja aidsin voittamiseksi. Julistuksen alustavassa tekstissä puhutaan myös demokratian edistämisestä, ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja perusoikeuksista, joihin kuuluu myös kolmannen maailman maiden vaatima "oikeus kehitykseen".

Yli 150 hallitusten ja valtioiden päämiestä oli tiistaina kokoontumassa New Yorkiin keskiviikkona alkavaa YK:n huippukokousta varten. Huippukokouksessa pohditaan maailmanjärjestön asemaa uudella vuosituhannella. Kolmipäiväisen huippukokouksen puheenjohtajina toimivat presidentti Tarja Halonen ja Namibian presidentti Sam Nujoma. Kokous järjestetään jo tiistaina alkaneen YK:n 55. yleiskokouksen yhteydessä.

(STT-AP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.