Mainos

Annan järkyttyi Kenian väkivaltaisuuksista

Kofi Annan kertoo todistaneensa alueella törkeitä ja jopa järjestelmällisesti toteutettuja ihmisoikeusloukkauksia.

YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan on vieraillut tänään Länsi-Keniassa. Hän on kertonut järkyttyneensä näkemistään väkivallan merkeistä. Maassa välittäjänä toimiva Annan sanoi haluavana selvityksen Kenian ihmisoikeustilanteesta.

Suuren hautavajoaman alueella käynyt Annan kertoi todistaneensa monin paikoin ihmisoikeusloukkauksia. Hän vetosi Kenian hallitukseen, jotta se tekisi kaikkensa turvallisuuden parantamiseksi ja syyllisten tuomiseksi oikeuden eteen.

- Väkivaltaisuudet puhkesivat vaalituloksesta, mutta ne ovat muuttaneet muotoaan; me olemme todistaneet räikeitä ja järjestelmällisiä ihmisoikeusrikoksia, Annan sanoi toimittajille palatessaan Molon alueelta, minne väkivaltaisuudet ovat viime päivinä levinneet.

Annan matkasi väkivaltaisuuksien riivaamalla alueella yhdessä Tansanian presidentin Benjamin Mkapan ja Graca Machelin, Etelä-Afrikan entisen presidentin Nelson Mandelan vaimon kanssa. Kolmikko on viime päivinä yrittänyt luotsata Keniaa kohti poliittista sovintoa, mikä voisi rauhoittaa myös heimojen välistä vihanpitoa.

- Me näimme, miten ihmisiä on pakotettu lähtemään kodeistaan ja tiloiltaan. Isoäidit, lapset, perheet revitty juuriltaan, Annan kertasi näkemäänsä ja kuulemaansa.

Kenian levottomuudet 26.1.2008

Ainakin 800 ihmistä on tapettu ja yli neljännesmiljoona kenialaista on paennut kodeistaan väkivallan ryöpsähdettyä joulukuun presidentinvaalien jälkeen. Oppositiojohtaja Raila Odingan kannattajien mukaan presidentti Mwai Kibakin vaalivoitto oli peukaloitu.

Ruumiita lasketaan

Väkivaltaisuudet vaativat kymmeniä kuolonuhreja tänäänkin. Molon alueella tapettiin 15 ihmistä heimojen välisissä yhteenotoissa. Nakurun kaupungissa yöllinen ulkonaliikkumiskieltokaan ei rauhoittanut tilannetta, vaan yön ja aamun väkivaltaisuuksissa kuoli poliisilähteiden mukaan 19 ihmistä.

- Me keräsimme kaupungilta yhdeksän ruumista ja kaupungin sairaalassa kuoli yhdeksän muuta, sanoi paikallinen poliisipäällikkö. Samaan hengenvetoon hän joutui lisäämään, että vielä yksi ihminen oli juuri tapettu.

Torstaista lähtien kaupungissa on kuollut väkivaltaisesti ainakin 45 ihmistä. Kymmeniä asumuksia ja kauppoja on poltettu, ja sadat ihmiset ovat joutuneet hakeutumaan sairaalahoitoon.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.